Případ Tuhý: Pražští žalobci odložili trestní oznámení na olomouckého kolegu

Reportáž: Trestní oznámení na olomouckého žalobce pražští kolegové odložili (zdroj: ČT24)

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze odložilo trestní oznámení poslanců na státního zástupce Petra Šeredu kvůli loňským sporům o reorganizaci policie. Zákonodárci olomouckého žalobce viní z úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta; pražští žalobci ale mají zato, že Šereda trestný čin nespáchal.

Podle sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie, která oznámení podala, Šereda umožnil, aby se bývalý detektiv ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek dostal k informacím z vyšetřování, které vedla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) proti policejnímu šéfovi Tomáši Tuhému.

Z obdobných důvodů podala sněmovní komise trestní oznámení i na vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka. Obě oznámení se týkala moravské kauzy zmanipulovaných IT zakázek, kterou GIBS vyšetřovala spolu s Šeredovým olomouckým zastupitelstvím. A právě v souvislosti s tímto IT případem expolicista Komárek nařkl policejního šéfa Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Z vyšetřování sněmovní komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé.

Ve své závěrečné zprávě pak vyšetřovací komise olomoucké žalobce zkritizovala za to, že měli vypustit některé neověřené a nepravdivé informace. Podle komise tak aktivně vstoupili do politického života (reorganizace vyvolala vážnou koaliční roztržku mezi ČSSD a ANO) a porušovali zákon.

Šeredu prověří kární žalobci

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však již dříve oznámil, že výměnu podřízených kvůli zprávě komise nechystá. Pražští zastupitelé nyní trestní oznámení na olomouckého kolegu Šeredu odložili – a předali ho „jen“ k prověření případné kárné odpovědnosti.

„Trestní oznámení vyšetřovací komise na magistra Šeredu bylo vyhodnoceno a v popisovaném jednání jsem neshledal podezření z jakéhokoliv trestného činu,“ sdělil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního zastupitelství Marek Bodlák. „Informace byla k případnému vyhodnocení kárné odpovědnosti zaslána kárným žalobcům. Podáním se tedy nadále nezabýváme.“

Trestní oznámení tak zřejmě spadne pod stůl a dojde maximálně ke kárnému postihu. Místopředseda vyšetřovací komise Martin Lank (Úsvit) totiž neočekává, že by se poslanci odvolali.

Šéf komise Blažek: Pes psa nežere

Poslance ODS Pavla Blažka, který komisi vedl, verdikt nepřekvapil. „Jak říká staré přísloví, pes psa nežere,“ podotkl s tím, že nedoufal, že by kdokoli z olomouckého vrchního státního zastupitelství řekl, jak to s takzvanými úniky z jejich spisů bylo. „To by pak musel být závěr vyšetřování úplně jiný.“

Obdobně se vyjádřil bývalý místopředseda komise Martin Lank (Úsvit). Připomněl také jedno z doporučení komise, podle kterého by na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, neměli dohlížet jiní žalobci. Komise požádala vládu, aby v tomto směru navrhla úpravu trestního řádu.

„Není úplně šťastné, když možná provinění státních zástupců prověřují zase státní zástupci,“ řekl. „I kdyby bylo všechno v pořádku, mohou se objevovat spekulace, že mráz kopřivu nespálí,“ dodal s tím, že by řešením mohlo být zřízení zvláštního orgánu, jako je v případě policie GIBS. „Uložili jsme ministru spravedlnosti, aby to posoudil, a teď už je to na něm.“

Samotný Komárek, který rozruch kolem Tuhého vyvolal, si v únoru vyslechl obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle GIBS porušil povinnosti mlčenlivosti a nestranného jednání, za což mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Od sboru už odešel a několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí. Policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.