Trestní oznámení kvůli reorganizaci policie míří na vyšetřovatele GIBS a žalobce Šeredu

Trestní oznámení kvůli reorganizaci policie míří na GIBS a žalobce (zdroj: ČT24)

Dvě trestní oznámení, která v úterý podala sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie, míří podle informací České televize na vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka a na ředitele odboru závažné hospodářské kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci Petra Šeredu. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) nechtěl informaci komentovat. Nejprve se podle něj má seznámit se závěry komise sněmovna, až potom veřejnost.

Šereda měl podle informací ČT umožnit bývalému detektivovi ÚOOZ Jiřímu Komárkovi, aby se dostal k informacím z vyšetřování, které vedla GIBS proti policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému.

Server Echo24 uvedl, že Komárkovi na víc než týden půjčil opis usnesení, ve kterém policejní inspekce odložila prověřování Tuhého kvůli možnému úniku informací. „Je to podezření ze spáchání trestného činu z nedbalosti,“ řekl člen vyšetřovací komise Daniel Korte (TOP 09).

Komárek následně Tuhého nařkl z „brutálního úniku informací“ při vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek. Do případu spadala i údajná varovná SMS zpráva, která měla odejít z okolí šéfa policie, aby upozornila podezřelé na chystanou razii. 

Od Vaculíka měly unikat informace do médií

Únikem informací o policejním řediteli, jenž byl aktérem reorganizace, podle komise olomoučtí žalobci neoprávněně vstoupili do politiky. Poslanci proto také chtějí, aby se fungováním olomouckých žalobců zabývala i vláda. Šereda případ nechtěl komentovat: „Záležitost už prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, takže se k tomu ani nemohu vyjadřovat.“  

Druhé trestní oznámení míří právě na vyšetřovatele Milana Vaculíka, který se v GIBS únikem informací kolem prezidenta Tuhého zabýval. Podle poslanců od něj mělo usnesení uniknout do médií. „Až GIBS obdrží zmiňované trestní oznámení, tak se jím bude zabývat,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šereda i Vaculík kvůli kauze loni v listopadu stanuli před komisí. Podle poslanců ale z vyšetřování vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposílal ani varovnou SMS.

„Už je nade vší pochybnost prokázáno, že to s tou slavnou zprávou SMS bylo úplně jinak, než se slýchávalo od některých představitelů orgánů činných v trestním řízení, a je zřejmé, že došlo k chybě ve vyšetřování,“ řekl tehdy po jejich výslechu předseda komise Pavel Blažek (ODS). Chybu podle něj následně přebíraly další orgány. Některé pak podle něj „nelenily a vykládaly to do médií“.

Šereda ale na úniku informací z vyšetřování trvá. Případ SMS zprávy byl podle něj vytržen z kontextu. Už dříve se ohradil i proti tvrzení, že prověřování případu bylo tendenční. Blažek ale tehdy oponoval, že státní zástupci nemohou únik informací z okolí šéfa policie prokázat. Inspekce vyšetřování Tuhého odložila.

Komise vyslechla 21 svědků

Vyšetřovací komise zasedla v pondělí naposledy. Blažek poté oznámil, že se poslanci dohodli na podání dvou trestních oznámení. Navrhnou také tři usnesení, která se budou týkat změn právních předpisů a činnosti olomouckých žalobců.

Více informací k trestním oznámením i návrhům komise by mohlo zaznít už ve čtvrtek, kdy by mohla být před poslanci na plénu přednesena závěrečná zpráva komise z vyšetřování. Blažek už dříve uvedl, že ve stejný den bude zpráva zveřejněna i na webových stránkách sněmovny. 

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.

Komise, která vznikla loni 11. července, se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců při reorganizaci policie. Celkem měli poslanci 16 schůzí a vyslechli 21 svědků. Výslechy trvaly 64 hodin.

Před poslanci promluvili mimo jiné šéf ÚOOZ Robert Šlachta, policejní prezident Tomáš Tuhý, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo šéf olomouckých žalobců Ivo Ištván.