Kvůli reorganizaci policie padnou dvě trestní oznámení, rozhodli poslanci

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie podá dvě trestní oznámení. Sněmovně také navrhne usnesení, která se budou týkat změn právních předpisů a činnosti olomouckých žalobců. Po posledním jednání komise to oznámil její předseda Pavel Blažek (ODS). Podrobnosti k trestním oznámením odmítl sdělit. Podle informací České televize by ale v jednom případě mělo jít o člověka, který před komisí vypovídal jako svědek.

Více informací k trestním oznámením i návrhům komise by mohlo zaznít už ve čtvrtek, kdy by mohla být před poslanci na plénu přednesena závěrečná zpráva komise z vyšetřování. Blažek už dřív uvedl, že ve stejný den bude zveřejněna i na webových stránkách sněmovny. 

Krom trestních oznámení navrhne komise sněmovně i dvě novely právních předpisů z oblasti trestního práva. „Za další jsme přijali jedno usnesení, které žádá vládu, aby se zabývala určitými aspekty fungování Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ řekl Blažek. 

Blažek doporučil vyšetřujícího soudce. Řešil by trestné činy žalobců

Podle bývalého ministra spravedlnosti jde u jedné novely o situaci, kdy je případný trestný čin státního zástupce dozorován jiným státním zástupcem. Blažek se domnívá , že by zde mohlo docházet ke zkresleným výsledkům vyšetřování.

Sněmovní komise k policii podá dvě trestní oznámení (zdroj: ČT24)

Osobně by proto doporučoval zvážit institut vyšetřujícího soudce, který by se trestnou činností státních zástupců zabýval: „Jako všude jinde hrozí, že by se mohli krýt nebo věc neobjektivně vyšetřovat. Nikoho neviním, tady jde o systém.“ Dodal, že je nyní na sněmovně a na vládě, jak se k tomu postaví. 

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.

Reorganizace policejních útvarů loni vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO. Kritizovali ji však i někteří žalobci. Komise, která vznikla 11. července, se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Celkem měli poslanci 16 schůzí a vyslechli 21 svědků. Výslechy trvaly 64 hodin. „Sešlo se nám 4128 stran nejrůznějších dokumentů,“ dodal místopředseda komise Martin Lank (Úsvit). Před poslanci promluvili mimo jiné šéf ÚOOZ Robert Šlachta, policejní prezident Tomáš Tuhý, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo šéf olomouckých žalobců Ivo Ištván.