Z vyšetřování informace neunikaly, tvrdí Blažek. Žalobci to nemohou prokázat

Komise vyslechla žalobce. Podle Blažka únik informací neprokázali (zdroj: ČT24)

Vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla olomoucké žalobce: Jarmilu Ošlejškovou, která dozoruje kauzu Vidkun, a jejího nadřízeného Petra Šeredu. Ten trvá na tom, že v kauze zmanipulovaných zakázek unikaly informace. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) se ale nic takového nepotvrdilo. Zbytečně se tak rozbouřila politická scéna, zkomplikovala reforma policie a žalobci si pošramotili svou pověst.

Komise se žalobců ptala hlavně na údajný únik informací v kauze zmanipulovaných IT zakázek. Bývalý detektiv Jiří Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Podezřelí měli údajně předem dostat echo o domovních prohlídkách a podobně. 

Podle Blažka ale z dosavadního vyšetřování komise vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé. Nikdo z okolí Tuhého podle komise neposílal ani varovnou SMS o chystaném zásahu protikorupční policie. 

„Žádný brutální únik informací potvrzen ve vyšetřování nebyl,“ zdůraznil Blažek. Pokud bylo záměrem vypuštění informace to, že se zabrání reformě policie, tak to je podle něj obrovská chyba. „V zásadě řekli výroky, které podle mého názoru nikdy neprokáží,“ uvedl.

Blažek: Žádný brutální únik informací se prokázat nepodařilo (zdroj: ČT24)

Odpůrci podle něj dostali argumenty, které získat vůbec nemuseli. Zbytečně se pak rozbouřila politická scéna a následně musela vzniknout komise. „V momentě, kdy se policisté nebo státní zástupci začnou aktivně plést do vládní krize, a přesně to se stalo, tak to jsou ty hranice, které překračovat nesmějí. Zvlášť tehdy, pokud svá tvrzení nejsou schopni prokázat. Pak se dostaneme do situace, kdy se politická scéna začne zabývat jimi, a to se vůbec nemuselo stát,“ poznamenal Blažek. 

Žalobci na úniku informací trvají

Státní zástupci jsou ale přesvědčeni, že informace z vyšetřování unikaly. Šereda po jednání komise uvedl, že případ SMS zprávy „byl vytržen z kontextu“: „Na podstatě věci to nic nemění. Je nepochybné, že tam k úniku informací došlo.“ Nesouhlasil ani s tím, že by bylo vyšetřování kauzy vedeno špatně. Připustil pouze to, že vznikla chyba v usnesení, které věc odložilo. Jeho kolegyně Ošlejšková  o případu mluvila podobně.

Blažek ale s jejich tvrzeními příliš nesouhlasil. Správné vyšetřování podle něj skončí tak, že podezřelý stane před soudem a někdo bude odsouzen. „Nikoliv, že se do médií sděluje, kdo všecko je podezřelý, a nakonec se ta věc odloží. To považuji za příklad naprosto nesprávného vyšetřování a komunikace s veřejností,“ podotkl. 

Všichni, kdo mají za mnoho let různé zkušenosti a často kritické názory ke státním zástupcům jako celku, tak pouze získali další argumenty. Nemám z toho žádnou radost… Zvyšuje se pozornost politické scény na státní zástupce. Pokud se uvažovalo o novém zákoně, který by jim ještě uvolnil ruce, dnes je atmosféra taková, že k tomu jen tak nedojde.
Pavel Blažek

Komise jednala v úterý už podvanácté. Podle Blažka se sejde ještě jednou. K závěrečnému slyšení by 8. prosince měli přijít policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube a šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Pak budou poslanci pracovat na závěrečné zprávě.  

Šlachta odcházel z minulého jednání rozladěn

Na minulém jednání komise znovu vypovídal i bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Ten odmítl tvrzení některých předchozích svědků, podle nichž se reorganizace připravovala několik let. Odmítl také, že by si ÚOOZ počínala nezákonně. Komisi chtěl navrhnout výslechy některých dalších detektivů z bývalého ÚOOZ. Blažek ale odmítl zvát stále další lidi. Po výslechu pak Šlachta uvedl, že odpovídal na dotazy, které byly osobní a nesouvisely s reorganizací. 

Právě Šlachta byl jedním z největších kritiků sloučení ÚOOZ, který řídil osm let, s protikorupční policií. Na první výslech přinesl dokument označovaný jako Šlachtova zpráva, jenž se zaměřuje na sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. 

Spojení protikorupčního a protimafiánského útvaru do společné centrály proti organizovanému zločinu vyvolalo roztržku v koalici a poštvalo proti sobě i některé bývalé vysoce postavené policisty. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Na výslednou zprávu má čas do konce ledna.