Své podřízené nevyměním, uvedl šéf státních zástupců. Reagoval na tlak vyšetřovací komise i sněmovny

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechystá výměnu podřízených kvůli zprávě sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Ta kritizovala kroky státních zástupců při prověřování změn v policii. Sněmovna na základě zprávy komise vyzvala vládu, aby zvážila v souvislosti s činností Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) i personální změny. Zeman nesouhlasí ani s legislativními změnami, které navrhla sněmovna.

Pavel Zeman v České televizi uvedl, že neustále monitoruje činnost podřízených vedoucích státních zástupců, ale zatím se neobjevily důvody pro podání návrhu na odvolání žádného z nich.

Poslanecká sněmovna pověřila vládu, aby připravila novelu trestního řádu, která omezí pravomoci státních zástupců při vyšetřování. Mimo jiné si k němu nebudou moci sami vybrat vyšetřovatele. Ve své závěrečné zprávě to navrhla vyšetřovací komise k policejní reorganizaci a pro hlasovala většina poslanců s výjimkou reprezentantů hnutí ANO.

Poslanci rovněž chtějí, aby se vláda zabývala situací na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Kabinet by měl zvážit, zda stačí kárná žaloba, které čelí náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár kvůli tomu, že loni v červnu informoval média o výslechu policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Na státní zástupce míří ještě jedno usnesení sněmovny. To se týká situace, kdy se vyšetřuje trestný čin, ze kterého je některý státní zástupce sám podezřelý. V tom případě by na vyšetřování neměl dohlížet jiný státní zástupce. V případě trestného činu zneužívání pravomoci, z něhož by byli podezřelí vedoucí státní zástupci nebo jejich náměstci, by navíc podle dolní komory neměla plynout promlčecí doba.

„Úprava vychází ze stejného přístupu, který vedl ke vzniku Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ zdůvodnila svůj návrh vyšetřovací komise. Odkázala tak na vztah policie a inspekce, která vyšetřuje podezření z trestné činnosti policistů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů.

Proti jsou Pelikán i Unie státních zástupců

Proti záměru sněmovny se v rozpravě ohradil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který patřil mezi kritiky reformy. Podle něj politické rozhodnutí nemůže úkolovat ministra, jak má vykonávat svou personální odpovědnost vůči státnímu zastupitelství. Státní zastupitelství je a musí zůstat nezávislé, řekl Pelikán. V pořadu Události, komentáře uvedl, že je z těch doprovodných usnesení sněmovny „šokován“. Úkony, ke kterým vybízejí, jsou podle něho protiústavní a v rozporu s programovým prohlášením vlády o posílení nezávislosti státních zastupitelství. 

Změny ve vyšetřování, které navrhla sněmovna na základě doporučení vyšetřovací komise k policejní reorganizaci, popírají roli státního zástupce v trestním procesu, kde je pánem přípravného řízení a garantem zákonnosti postupu policie. V prohlášení to uvedla Unie státních zástupců. Jde podle ní o nepochopitelné a nesystémové vyjádření nedůvěry v řádné fungování státního zastupitelství na základě jediného zjištění v konkrétní kauze.

Poslanec za ČSSD Štěpán Stupčuk schválená usnesení naopak hájil. Uvedl, že státní zastupitelství nejsou nezávislým orgánem, ale jsou součástí moci výkonné a je podle něho legitimní úvahou, jak nastavit jejich vazby vůči policii či ministru spravedlnosti, který má politickou odpovědnost.

Pelikán, Blažek, Stupčuk o závěrech komise (zdroj: ČT24)

Ať se Babiš omluví, usnesla se sněmovna

Dalším usnesením vzala sněmovna na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise. Poslanci dále rozhodli, že by se měl vicepremiér a jeden z největších kritiků reorganizace Andrej Babiš (ANO) omluvit za svá slova na účet vyšetřovací komise, která vyslovil poté, co se seznámil s jejími závěry. Mimo jiné hovořil o šaškárně a výsměchu. K omluvě ho již před hlasováním vyzval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ale Babiš to odmítl.