Od českých politiků zní kritika zbraňové směrnice. Stropnický chce zákon, který by některé zbraně povoloval

Čeští politici vesměs kritizují evropskou směrnici, která zpřísňuje kontrolu nad střelnými zbraněmi. I když se prý podařilo odstranit některá nesmyslná ustanovení. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) začne ministerstvo připravovat návrh zákona, který by střelcům umožnil ponechat si některé zbraně, jež zmíněná směrnice zapovídá.

Podle Stropnického je jedním z nesmyslů, které se podařilo odstranit z původní verze, opatření ohledně zbraní na paintball. Přesto však podle něj na ministerstvu vznikne pracovní tým, jenž se bude zabývat tím, jak na směrnici reagovat. „Budeme vycházet z naší národní tradice střeleckých a podobných spolků, začneme pracovat na návrhu zákona, který pracovně nazýváme zákon o branných spolcích,“ řekl.

Předpis by měl podle Stropnického umožnit ponechat si některé zbraně, jež spadají do kategorie „takzvaně zakázaných“. Inspirací mohou být podle něj Finsko či Litva. „Musíme přijít s opatřením, které nebude lidi omezovat,“ uvedl.

Ministerstvo vnitra zváži žalobu proti směrnici

Podle šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Romana Váni (ČSSD) ministerstvo vnitra zváží, zda proti směrnici nepodá žalobu. „Uděláme vše pro to, aby se tato chybná směrnice nedotkla držitelů legálních zbraní,“ dodal. Za jedno z možných řešení považuje Váňa branné spolky.

Události: Europoslanci zpřísnili pravidla pro zbraně. Ti čeští byli proti (zdroj: ČT24)

„Zároveň ministerstvo vnitra připravuje tzv. krizové zálohy, občany civilní, kteří nechtějí sloužit u armády, ale rádi by se do bezpečnosti ČR také zapojili,“ uvedl. Oba návrhy jdou podle něj správným směrem a vzájemně se doplňují. 

Ministr vnitra Chovanec (ČSSD) později doplnil, že už se problémem jeho úřad zabývá. Resort podle něj pracuje na komplexním legislativním řešení i textu žaloby proti směrnici. Ke Stropnického iniciativě pak poznamenal, že není třeba tříštit síly.

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) označila přijetí dokumentu za „promarněnou šanci“, domnívá se však, že ještě bude možné využít výjimek - po vstupu směrnice v platnost totiž budou mít členské státy 15 měsíců na to, aby ji zapracovaly do vlastních zákonů a předpisů.

Sama Charanzová podávala jménem liberálů ke směrnici pozměňovací návrhy, parlament o nich ale nehlasoval. Parlamentní zpravodajka Vicky Fordová z Británie totiž varovala, že tím by přišla vniveč veškerá dosavadní práce na vylepšení původního návrhu Evropské komise.

Poslanec Váňa: Vnitro směrnici posoudí, poté je reálná i soudní stížnost (zdroj: ČT24)

ODS považuje podle poslankyně Jany Černochové směrnici za nepřijatelnou. „I přes určité zmírnění a odstranění absurdit, které v původním návrhu byly, se domníváme, že s terorismem a s kriminalitou nelze bojovat zpřísněním pravidel pro slušné,“ sdělila. Pravicová opoziční strana chce bránit implementaci směrnice i za cenu možných sankcí.

Podobně argumentuje i poslanec Úsvitu Martin Lank. „Bude to kontraproduktivní, když omezíte držení zbraní slušným lidem, tak z logiky věci vyplývá, že zůstanou těm neslušným, kteří na zákony kašlou,“ řekl. Návrh podle něj nebude mít dopad, jaký EU očekává, dodal.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) si jako držitel zbrojního průkazu myslí, že česká vnitrostátní legislativa je dostatečná. „Ale směrnice je někdy démonizovaná, jsou tam i věci, které nejsou zmiňovány,“ řekl. Jmenoval některé výjimky u sběratelů či sportovních střelců. 

Myslivci doufají v národní výjimku

Předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota doufá, že se podaří pro evropskou směrnici zpřísňující držení zbraní vyjednat národní výjimku, aby se směrnice v českém právu nemusela aplikovat.

„Věřím, že alespoň tím (dojednáním výjimky) zamezíme aplikaci směrnice do českých zákonů. V první fázi se to nás myslivců tak zásadně nedotýká, je však velká obava, co bude následovat v dalších letech, aby se to nezpřísňovalo salámovou metodou,“ řekl Janota.

Jednota podle něj podporuje novelu ústavního zákona, kterou předložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a další zákonodárci. Myslivec a bojovník proti směrnici Bohumil Straka svolal na středu na pražské Václavské náměstí demonstraci, kde chce přijetí ústavní novely podpořit.

Také Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex podporuje zmíněný ústavní návrh. Podle jeho mluvčího Davida Karáska bude mít evropská směrnice dopady jak na zbrojní průmysl, tak na připravenost civilního obyvatelstva k případnému povolání. 

Jenže v připomínkovém řízení se proti Chovancově návrhu postavila další ministerstva, a vláda pak k návhru nepřijala žádné stanovisko. Rozhodovat tak bude český parlament. 

Vydáno pod