Ústavní zákon o zbraních vláda nepodpořila, ale ani neodmítla. Rozhodnou poslanci

Vláda se na zákonu ke zbraním neshodla, rozhodne parlament (zdroj: ČT24)

Vláda se neshodla na novele ústavního zákona, která má umožnit majitelům zbraní zasáhnout k zajištění bezpečnosti v Česku. O novele rozhodne parlament. Kontroverzní návrh předložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a připojilo se k němu 34 poslanců. Chovanec před jednáním vyjádřil přesvědčení, že vláda novelu podpoří. V připomínkovém řízení mezi resorty přitom většina ministerstev návrh odmítla.

„Vláda nepřijala žádné stanovisko, tudíž podle pravidel přijala pozitivní stanovisko. Souboj bude pokračovat dál na půdě Poslanecké sněmovny,“ řekl po zasedání kabinetu ministr Chovanec. Podle něj je vyjednávací pozice k získání 120 hlasů, které jsou potřeba k přijetí jakékoli změny české Ústavy, dobrá.

Ministr Chovanec před jednáním upozornil, že podporu pro návrh našel mezi poslanci hned několika klubů – vedle sociálních demokratů jde o poslance ANO, KSČM a ODS. Cílem novely podle autorů není zakotvit držení zbraní jako základní právo. Lidé by ale mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu.

Nynější zákonné podmínky pro držení zbraní by platit nepřestaly. Motivem pro sepsání novely ústavního zákona je i navrhovaná evropská směrnice, jež má vlastnictví zbraní zpřísnit a kterou Česko kritizuje.

Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky definuje, za jakých okolností jde v zemi vyhlásit nouzový nebo válečný stav, a určuje, že v Česku zajišťuje bezpečnost policie, armáda a záchranáři, doslovně: „ozbrojené síly, ozbrojené bezpečnostní sbory, záchranné sbory a havarijní služby“.

Chovanec ovšem přišel s ambicí zákon ještě v tomto volebním období novelizovat a zanést do něj, že právo „podílet se na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky“ mají i občané – čili legální držitelé zbraní.

Vychází z toho, že bezpečnostní složky nemohou být všudypřítomné, zejména pokud jde o tzv. měkké cíle, čili veřejná místa se sníženou možností ochrany, jako jsou nákupní centra, open-air koncerty, restaurace nebo prostředky veřejné dopravy. 

Karásek ze sdružení LEX: Ústavní změna o zbraních by Česko vyjmula z evropské směrnice (zdroj: ČT24)

K začátku roku mělo v Česku zbrojní průkaz přes 300 tisíc lidí. Úřady ke stejnému datu registrovaly více než 801 500 zbraní. V souvislosti s ústavním zákonem a evropskou směrnicí v pondělí Úřadu vlády předali petici s 50 tisíci podpisy členové myslivecké jednoty a legálních držitelů zbraní, kteří Chovancovy návrhy podporují.