Držitelé zbraní nemohou suplovat stát, odmítla ministerstva Chovancův návrh

Základní funkcí státu je ochrana svých občanů a přijetím novely ústavního zákona, podle kterého by držitelé zbraní měli právo chránit ČR, by na tuto funkci rezignoval. S tímto odůvodněním odmítlo ministerstvo obrany poslaneckou iniciativu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). V připomínkovém řízení se k jeho předloze otočila zády i další ministerstva, která návrhu vyčítají zjevnou snahu obejít chystanou evropskou směrnici.

Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky definuje, za jakých okolností jde v zemi vyhlásit nouzový nebo válečný stav, a určuje, že v Česku zajišťuje bezpečnost policie, armáda a záchranáři, doslovně: „ozbrojené síly, ozbrojené bezpečnostní sbory, záchranné sbory a havarijní služby“.

Chovanec ovšem přišel s ambicí zákon ještě v tomto volebním období novelizovat a zanést do něj, že právo „podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky“ mají i občané – čili legální držitelé zbraní.

Bezpečnostní složky nejsou všude. Držitelé zbraní je mají nahradit

Vychází z toho, že bezpečnostní složky nemohou být všudypřítomné, zejména pokud jde o tzv. měkké cíle, čili veřejná místa se sníženou možností ochrany, jako jsou nákupní centra, open-air koncerty, restaurace nebo prostředky veřejné dopravy. 

Majitelům zbrojních průkazů chce proto umožnit, aby proti teroristům v případě potřeby zasáhli oni. Incident bude následně vždy vyšetřovat policie a pro použití zbraně bude stále platit základní pravidlo, kdy obrana nesmí být zjevně nepřiměřená povaze a síle útoku.

Nárvh je zbytečný, soudí ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti, které vede Robert Pelikán (ANO), s návrhem nesouhlasí. „Předkladatelé tvrdí, že právo držet a nosit zbraň přispívá k ochraně základních práv a svobod garantovaných Listinou základních práv a svobod. Tuto ochranu ale lze již v současnosti realizovat prostřednictvím institutů nutné obrany a krajní nouze, jež jsou v trestním zákoníku,“ uvedl resort v reakci.

Robert Pelikán v pořadu Interview ČT24
Zdroj: ČT24

Zásadní nesouhlas vzešel také z ministerstva obrany. To tvrdí, že by návrhem stát rezignoval na jednu ze svých nejdůležitějších funkcí - tedy že nestačí na ochranu obyvatel a bezpečnost státu svěřuje do rukou svých občanů, které za tímto účelem vyzbrojuje. Navíc upozorňuje, že jde o zjevnou snahu obejít české závazky vyplývající z připravované evropské směrnice o zbraních.

Současná úprava stačí, tvrdí MMR

Návrh nepodporuje ani ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Jako důvod uvedla možné navýšení počtu zbraní. Podle ministerstva kultury stačí k zajištění bezpečnosti současná obecná úprava v zákoně o zbraních. Stejné důvody připojilo i ministerstvo financí. Resort považuje stávající úpravu za vyhovující.

Nesouhlasné stanovisko vyjádřilo i ministerstvo životního prostředí. Podle jeho vyjádření by v případě přijetí novely mohla být ohrožena bezpečnost občanů ČR. Nesouhlas připojil i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

S připomínkami by návrh prošel přes ministerstvo průmyslu a obchodu. Jediným ministerstvem, které by návrh podpořilo, je samotný resort Milana Chovance, který je s dalšími 34 zákonodárci pod tímto návrhem podepsán jako poslanec.

Vydáno pod