Chovanec trvá na ústavním právu držet zbraň. Odvolává se na zdravý rozum

Chovanec: Nechci ustupovat ve věcech, které dávají zdravý rozum (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na začátku ledna oznámil, že chce ústavním zákonem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Za svým návrhem si stojí i potom, co se na něj snesla vlna kritiky i od koaličních politiků nebo ústavních právníků. V Otázkách Václava Moravce řekl, že chce návrh předložit vládě přibližně do měsíce. Zároveň uvedl, že pokud Evropským parlamentem projde směrnice omezující držení zbraní, je Česko připraveno podat žalobu k evropskému soudnímu dvoru.

„Nechci moc ustupovat ve věcech, kde jsem přesvědčen, že to má rácio, zdravý rozum. Budu se snažit kolegy přesvědčit, že pravda je na straně ministerstva vnitra,“ řekl v OVM. 

Ministerstvo chce navrhovaným ústavním zákonem lidem umožnit obranu proti teroristům například při útocích, k jakým došlo v Nice a v Berlíně. Občané mají nyní právo držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot. Nově by se mohli podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti Česka.

Navrhovaná novela ústavního zákona ohledně zbraní
Zdroj: ČT24

Návrh by chtěl Chovanec vládě předložit přibližně do měsíce. Resorty, kreré ovládá hnutí ANO, jsou ale zásadně proti. Ostře se proti předloze vyjádřil například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Stejně jako ústavní právník Jan Kysela poznamenal, že nejsme na Divokém západě. 

Ministr vnitra ale takovou kritiku odmítá. „Chceme jen povýšit právo lidí, kteří legálně drží zbraň, aby se mohli spolupodílet na ochraně bezpečnosti vlastní země. Ať už to do budoucna bude forma nějakých aktivních záloh nebo jiná forma,“ uvedl.

Povýšení ústavního práva je podle Chovance i trochu reakcí ne směrnici Evropské unie, která se rozhodla v době nebezpečí vzít vlastním lidem zbraně. Směrnici nyní čeká hlasování v Evropském parlamentu, které proběhne zřejmě v březnu. Pokud nařízení projde, je podle Chovance Česko připraveno podat žalobu k evropskému soudnímu dvoru.

„Směrnice má bránit terorismu. Nevím ale o tom, že by se v Evropě nějaký teroristický čin stal legálně drženou zbraní,“ poznamenal.   

Stanislav Polčák
Zdroj: ČT24

S evropským nařízením nesouhlasí ani europoslanec a místopředseda Starostů Stanislav Polčák. Ústavní návrh ministerstva vnitra ale odmítá. „Stávající legislativa funguje. Netuším, proč máme dávat do ústavy právo na držení zbraně. Nevím o tom, že by nějaký stát EU měl ve svém ústavním pořádku takové právo zakotveno. Mám pocit, že budeme unikátní,“ řekl v OVM. 

Polčákovi vadí i to, že Chovanec návrh předložil ve zkráceném připomínkovém řízení. Ostatní ministerstva nebo Ústavní soud se k němu mohly vyjádřit, ale v rámci vánočních svátků. „Legislativní ústavní návrh předkládat ve zkráceném řízení, to už samo svědčí o mnohém. Nad tím velmi zdvihám obočí,“ podotkl eurposlanec.

Pravým důvodem, proč Chovanec návrh tak usilovně prosazuje, je navíc podle Polčáka to, že Česko žádné státy EU příliš nepodpořily ve snaze zablokovat unijní směrnici o zpřísnění držení zbraní. „Vymyslel jste tedy místo toho tento model,“ vzkázal Chovancovi.