Pelikán: Povyšovat právo použít zbraň je absurdní, nejsme na Divokém západě

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) věří, že vláda neschválí návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na povýšení práva použít legálně drženou zbraň k zajištění bezpečnosti země na ústavní. „Připadal jsem si jako na Divokém západě v 19. století,“ popsal v Otázkách Václava Moravce svou první reakci na návrh, který považuje za „neuvěřitelně podivný a absurdní“.

Chovanec chce ústavní zákon prosadit ještě do konce mandátu vlády. Má lidem umožnit bránit se proti terorismu. Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Návrh dává Pelikán do souvislosti s úvahami Evropské komise na omezení zbraní. Jde podle něj o snahu „ošvejkovat“ připravovanou směrnici, která se některým českým politikům nelíbí. „A ještě ke všemu zatím ani neexistuje,“ dodal s tím, že o směrnici teprve budou hlasovat poslanci v Evropském parlamentu.

Pelikán se domnívá, že k podobnému kroku by měl stát přistoupit pouze v případě, že sám není schopen zajistit bezpečnost svých občanů. „V naší bezpečnostní situaci uprostřed Evropy v 21. století si zakotvovat do Ústavy právo vlastnit zbraň, je absurdní. To se dělá, když zcela selhávají bezpečnostní mechanismy státu,“ soudí.

Robert Pelikán (ANO) a Pavel Blažek (ODS) v OVM (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti také upozornil, že otázkou je, jak by vypadal příslušný prováděcí zákon k ústavní změně. Z právnické praxe poukázal na řadu tragédií, které se staly kvůli tomu, že při sporu měli jeho aktéři u sebe zbraň.

„Jako advokát jsem zažil řadu případů, kdy došlo k zabití člověka a bylo shledáno, že je to v mezích přiměřené obrany. To ale nic nemění na tom, že na začátku bylo to, že se porvali dva opilí lidé, a kdyby s sebou jeden z nich zbraň neměl, tak byli oba naživu a do rána se z toho vyspali,“ popsal své zkušenosti Pelikán.

Myslím si, že je to věc hodnotová, zda chceme být tak militantním národem, že si to musí i napsat do Ústavy, že každý chodí s koltem proklatě nízko u pasu. Myslel jsem si, že tato země taková není a být nechce.
Robert Pelikán

Chovanec: Zbraň nemá zůstat ve vitríně

„Kolega Pelikán zřejmě málo maká a nečte podklady z vnitra. Na rozdíl od něj si nemyslím, že by legálně držená zbraň měla zůstat ve vitríně a občan by se na ni při svém ohrožení měl jen smutně dívat,“ oponoval Chovanec.

Policie podle něj musí zůstat první bezpečnostní instancí, ale ve výjimečných situacích není důvod bránit prověřeným a proškoleným lidem, aby se zapojili. „To právo ostatně existuje již nyní, já ho navrhuji posílit a jasně to deklarovat,“ dodal.

Trestné činy se zbraní v ruce
Zdroj: ČT24
Zbraně v Evropě
Zdroj: ČT24

V Česku je možné držet střelnou zbraň podle zákona o zbraních a střelivu. Držitel zbrojního průkazu smí z legálně držené zbraně střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud nejde o použití zbraně k ochraně života, zdraví či majetku.

  • A - ke sběratelským účelům
  • B - ke sportovním účelům
  • C - k loveckým účelům
  • D - k výkonu zaměstnání nebo povolání
  • E - k ochraně zdraví, života nebo majetku
  • F - k provádění pyrotechnického průzkumu

K loňskému 1. prosinci bylo podle ministerstva vnitra v Česku 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů, z toho téměř 241 tisíc mělo průkaz skupiny E k ochraně života, zdraví nebo majetku. Registrováno bylo skoro 800 tisíc zbraní všech kategorií, z toho přes 350 tisíc samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů.

  • trvalý pobyt v ČR 
  • předepsaný věk – podle typu zbraně je stanovený na 18 nebo 21 let 
  • způsobilost k právním úkonům  
  • zdravotní způsobilost – žadatel musí projít zdravotní prohlídkou
  • odborná způsobilost  – zkoumají ji zkušební komisaři
  • bezúhonnost – zbrojní průkaz nedostane nikdo, kdo byl pravomocně uznán vinným z trestného činu 
  • spolehlivost – mimo jiné se prověřuje, zda žadatel nepožívá alkohol nebo jiné návykové látky