Vnitro chce dát Čechům možnost použít zbraň pro ochranu země

Události: Lidé mají mít právo zastřelit útočníka, navrhuje Chovanec (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra chce ústavním zákonem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Návrh novely, který předložilo, by chtělo prosadit ještě do letošních sněmovních voleb.

Ministerstvo vnitra chce navrhovaným ústavním zákonem lidem umožnit obranu proti teroristům například při útocích, k jakým došlo v uplynulém roce v Nice a v Berlíně. Útočníci v obou případech najížděli do davu lidí nákladními automobily.

„Vycházíme z toho, že ochrana zejména takzvaných měkkých cílů nemůže být nikdy plně zajištěna bezpečnostními kapacitami státu, které nemohou být v permanentním dosahu kdykoliv a kdekoliv, kde se vyskytují lidé,“ píše ministerstvo v důvodové zprávě.

Proto chce majitelům legálně držených střelných zbraní umožnit, aby v těchto případech zasáhli oni.

Laický zásah je vždy až na posledním místě. Je to poslední linie obrany, když všechno ostatní selže.
David Karásek
mluvčí sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex

Občané mají dnes právo držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot. Nově by se mohli  „podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky,“ píše se v klíčovém odstavci. Novela ústavního zákona je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

V Česku je možné držet střelnou zbraň podle zákona o zbraních a střelivu. Držitel zbrojního průkazu smí z legálně držené zbraně střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud nejde o použití zbraně k ochraně právě života, zdraví či majetku.

K loňskému 1. prosinci bylo podle ministerstva vnitra v Česku 300 115 držitelů zbrojních průkazů. Z toho téměř 241 tisíc mělo průkaz skupiny E k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Registrováno bylo 798 424 zbraní všech kategorií, z toho 357 338 samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů. Záměrem navrhované úpravy je povolit v daných případech využití těchto zbraní.

Vývoj počtu registrovaných zbraní v Česku
Zdroj: Policie ČR

„Návrh ústavního zákona nemá za cíl zakotvit držení zbraní a střeliva jako základní právo po vzoru například druhého dodatku Ústavy Spojených států amerických,“ upozornilo vnitro.

Jdeme jinou cestou než zbytek Evropské unie, která se snaží v současné době zpřísnit držení zbraní.
Milan Chovanec

Pro změnu ústavy se musí vyjádřit nejméně 120 poslanců a 49 senátorů. Opozice není zásadně proti.

Navrhované právo by mělo být jen jednou z možností, a mělo by se vztahovat pouze na české občany a české území. Proti útočníkovi by tak zbraní nemohl zasáhnout občan z jiné země EU, který by v době útoku pobýval v Česku.

Bližší podmínky by měla stanovit navazující novela o zbraních, která by podle vnitra měla přinést vyšší nároky na majitele střelných zbraní.

Podle ministerstva by například museli absolvovat pravidelné povinné střelby. Novela by měla také garantovat vyšší úroveň znalostí a připravenosti držitelů zbraní v oblasti zajišťování bezpečnosti.