Strach z uprchlíků plní střelnice. Prudce roste počet lidí, kteří chtějí zbraň

Počet žadatelů o zbrojní průkaz v Česku výrazně narostl. Zatímco dříve si lidé pořizovali zbraně spíš ke sportovním účelům, nyní je chtějí hlavně pro osobní ochranu. Podle majitelů střelnic je nárůst několikanásobný. Lidé podle nich mají strach vyvolaný mimo jiné příchodem uprchlíků, ale také terorismem.

Zatímco ještě v roce 2005 policie evidovala něco přes 621 tisíc registrovaných zbraní, loni už jejich počet překročil 800 tisíc. Číslo navíc výrazně poroste. O zbrojní průkaz žádá stále více lidí a roste tak i zájem o výcvik ve střelnicích.

„To už není zájem, to je úplná invaze,“ tvrdí provozovatel pražské střelnice Kapslovna Jiří Otta. Počet zájemců je podle něj nyní trojnásobný. Odborné zkoušky dřív na střelnici dělali jednou za měsíc a účastnilo se jich kolem třiceti lidí. „Dnes je jich třikrát více. Nechci si hrát na odhadce, ale myslím, že se lidi bojí běženců,“ dodal.

Nárůst žadatelů potvrzuje i  instruktor Střeleckého servisu Petr Hlavička: „V loňském roce jsme měli asi šest termínů na celý rok. Na první půlrok 2016 už máme termínů čtrnáct.“

Vývoj počtu registrovaných zbraní v Česku
Zdroj: Policie ČR
  • trvalý pobyt v ČR 
  • předepsaný věk – podle typu zbraně je stanovený na 18 nebo 21 let 
  • způsobilost k právním úkonům  
  • zdravotní způsobilost – žadatel musí projít zdravotní prohlídkou
  • odborná způsobilost  – zkoumají ji zkušební komisaři
  • bezúhonnost – zbrojní průkaz nedostane nikdo, kdo byl pravomocně uznán vinným z trestného činu 
  • spolehlivost – mimo jiné se prověřuje, zda žadatel nepožívá alkohol nebo jiné návykové látky

Horní věková hranice pro zbrojní průkaz je 85 let. I lidé v tomto věku mají podle Otty nyní o doklad zájem. „Udělá si zbrojní průkaz skupiny B pro sport, ale se sportem to nemá vůbec nic společného,“ tvrdí. Lidé si podle něj na tento typ průkazu mohou koupit malý revolver, ale i odstřelovací pušku. „Dělají si zbrojní průkazy pro vlastní ochranu. My jsme je měli na sport. Když to tady poslouchám, tak abych pomalu začal chodit ozbrojený taky,“ dodal. 

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka je nárůst žadatelů o zbrojní průkaz způsobený hlavně strachem. „Nespojoval bych to ale jen s migrací. Je to i zvýšená kriminalita. Lidé mají strach, že je v noci v domě někdo přepadne, chtějí mít jistotu, že se mohou bránit,“ řekl České televizi.

Podle policie ale kriminalita v Česku naopak klesá. Zatímco v roce 2014 například prověřovala 6350 případů krádeží vloupáním, v roce 2015 to bylo už jen 4635. 

Zájemců o zbrojní průkaz v Česku výrazně přibývá (zdroj: ČT24)

Psycholog Andrej Drbohlav vidí za rostoucím zájmem o zbraně několik faktorů. Jedním z nich je dlouhodobá politická a mediální masáž, která lidi zahrnuje rozmanitými a rozporuplnými informacemi o vnějším nepříteli. „O možném ohrožení hodnot a bezpečí. O stavu Evropy, kdy mnozí hovoří o invazi. Z nevědomosti a z přirozené lidské snahy ochránit vlastní smečku se rodí strach, který je ideálním předpokladem pro to, aby mohli být lidé manipulováni. Období nejistoty je pro zbrojařské firmy zlatým obdobím růstu,“ řekl webu ČT24.

Lidé podle Drbohlava ale usilují o zbraně, ať už legální či nelegální, i ze vzdoru. „Hovoří se o tom, že se zpřísní dostupnost zbraní. Pak poměrně přirozeným důsledkem je vzdor vůči domnělému ohrožení. Jedná se o projev nedůvěry vůči systému, který nepůsobí přesvědčivým dojmem, že obranu zajistí,“ dodal.

Loni u zkoušek propadla polovina žadatelů

S rostoucím počtem žádostí ovšem roste i počet těch, co u zkoušek na zbrojní průkaz neuspějí. Úspěšnost v roce 2015 nepřesáhla 44 procent. Osoba, která v Česku požádá o zbrojní průkaz, totiž musí splnit sedm základních podmínek.

Kromě trvalého pobytu v České republice jde například o zdravotní a odbornou způsobilost. Žadatel musí zvládnout i písemné testy nebo zkoušku před komisařem, ke které patří také bezpečné zacházení se zbraní.

Vláda chce zbrojní průkaz jen na pět let

Nejvíc lidí má zbrojní průkaz ve Středočeském kraji – přes 43 tisíc, druhá je Praha a třetí Jihomoravský kraj, kde má zbraň přes 31 tisíc lidí. Naopak nejméně lidí má povolení v Karlovarském kraji. Zbraň tu může nosit jen necelých osm tisíc obyvatel.

Počty držitelů zbrojních průkazů
Zdroj: Policie ČR

Dříve se zbrojní průkaz vydával na pět let, nyní je na deset let. Vládou schválená novela chce ale po tragédii v Uherském Brodě lhůtu opět zkrátit a lékařům umožnit přístup do registru zbraní. Větší pravomoci by měli mít i policisté. Novela zákona je nyní ve sněmovně.

Hynek by ale lhůtu nekrátil. Pro policii to podle něj bude znamenat jen nárůst administrativy. Za mnohem důležitější považuje boj proti nelegálnímu trhu se zbraněmi. „Zkrácení lhůty na pět let ničemu nepomůže,“ domnívá se.

Největším exportérem zbraní jsou Spojené státy

Od roku 2001 roste i objem světového obchodu se zbraněmi. Ukazují to aktuální data Stockholmského výzkumného centra. Předtím obchod dvacet let klesal. Pokud jde o dodávky zbraní, v čele jsou Spojené státy, které jich zajišťují na světě třetinu. Hned za nimi je Rusko. Na třetí místo se v posledních pěti letech probojovala Čína.

Deset největších světových exportérů zbraní
Zdroj: SIPRI.org

Mezi evropskými výrobci dominuje Francie, Německo a Velká Británie. Evropské firmy ale své tržní podíly v posledních letech ztrácí. Podle prezidenta Aero Vodochody Ladislava Šimka brzdí zbrojařský průmysl „spousta omezení, licencí a bariér, které si v Evropě sami vytváříme“.

Nejvíc zbraní nakupuje Indie

České firmy to ale zatím nepociťují. Přestože se na exportu vojenského materiálu z Evropské unie podílí jen jedním procentem, vyváží stále víc. Celkem loni tuzemští výrobci vyvezli zboží téměř za 14 miliard korun.

Největším odběratelem zbraní a vojenského materiálu na světě je Indie. Hodně nakupuje také Saudská Arábie, Čína nebo Spojené arabské emiráty.