Platnost zbrojních průkazů si letos musí obnovit čtvrtina držitelů zbraní

Čtvrtině držitelů zbraní v Česku propadne platnost zbrojních průkazů (zdroj: ČT24)

Platnost zbrojních průkazů končí v tomto roce čtvrtině držitelů zbraní v Česku. O nová oprávnění by mělo požádat 76 tisíc z celkového počtu 300 tisíc střelců. Pokud držitelé zbraní nestihnou podat žádost o obnovení průkazu včas, mohou o své zbraně přijít.

Na policejní evidenci zbraní musí majitelé zbrojních průkazů přijít nejpozději dva měsíce před propadnutím svých oprávnění. Pokud někomu vyprší platnost už na jaře, má tedy nejvyšší čas.

Žadatel musí k žádosti přiložit i posudek o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře, pasovou fotografii a zaplatit správní poplatek čtyři sta korun. Kontrolou samozřejmě musí projít i zbraň.

Policie upozorňuje, že pokud si držitel zbrojní průkaz neobnoví, hrozí mu postih. „Nesměl by vlastnit zbraň, musel by ji odevzdat příslušnému odboru,“ upřesnil mluvčí Policie ČR Milan Bajcura.

Letošní rok bude na výměnu zbrojních průkazů náročný pro střelce i policisty. Platnost končí všem držitelům, kteří si před pěti lety průkazy pořizovali nebo obnovovali. Získat novou platnost mohou až na deset let.

Proces získání nového zbrojního průkazu trvá i několik měsíců. Kde a jak začít, si vyzkoušel redaktor Richard Samko:

Jak získat zbrojní průkaz (zdroj: ČT24)