Dát do ústavy právo na použití zbraně? Nejsme na Divokém západě, varuje právník Kysela

Právník Kysela o používání zbraní: Nejsme na Divokém západě (zdroj: ČT24)

„Je to politické gesto, které nepovažuji za šťastné, protože pouze umocňuje pocit strachu. Strach vede k tomu, že máme dojem, že nás stát neochrání,“ komentoval ve Studiu ČT24 ústavní právník Jan Kysela z Univerzity Karlovy návrh ministerstva vnitra, aby se ústavním zákonem povýšilo právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce touto úpravou zákona umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly v Nice nebo v Berlíně.

„Ve chvíli, kdy bychom měli pocit, že máme brát obranu do svých rukou, tedy vytvářet nějaké milice, domobrany a podobně, si musíme klást otázku, proč vlastně máme stát,“ poznamenal Jan Kysela. Připomněl základní účel, pro který státy během historie vznikaly: zajištění vnější obrany a vnitřního pořádku.

„V USA existuje ústavní úprava nošení a užívání zbraně proto, že Spojené státy vznikaly ve specifické situaci. Na Divokém západě asi nebylo úplně možné spoléhat se na to, že nás ochrání veřejná moc. Mám pocit, že nejsme na Divokém západě a koneckonců i v USA stávající ústavní úprava vyvolává jisté problémy. Uvažovat o tom, že v České republice v roce 2017 zavedeme něco podobného jako v americké ústavě z 18. století, je přinejmenším zvláštní – uvážíme-li, jakému typu reálných hrozeb čelíme,“ dodal Kysela.

Dodal, že mu není jasné, z čeho plyne přesvědčení, že by takové použití zbraně cílilo jen a pouze proti teroristům a ne proti komukoliv, kdo nám připadá podezřelý. „Jsme koneckonců svědky toho, že na Filipínách nedávno zvolený prezident usoudil, že hlavním úkolem státu je potírání narkomafie. A jelikož stát v tomto selhává, mají vzít občané spravedlnost do svých rukou. Na Filipínách tudíž byly zavražděny tisíce lidí, mnozí z nich možná byli drogoví dealeři, ale někteří jimi nebyli. A nepřipadá mi, že zrovna toto je cesta, kterou bychom se měli vydávat,“ varoval ústavní právník.