Filipínský prezident jako Hitler? Chtěl bych vyhladit miliony uživatelů drog, prohlásil

Prezident Filipín Rodrigo Duterte znovu dokázal, že v prostořekosti těžko najde mezi vrcholnými politiky srovnání. Státník známý tvrdým přístupem k potírání zločinu o sobě tvrdí, že chce Filipíny zachránit. Nad jeho zápalem ale začínají kroutit hlavou i dosavadní příznivci.

Duterte sám sebe přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi a prohlásil, že by byl šťasten, kdyby mohl zmasakrovat tři miliony uživatelů drog. „Na Filipínách máme tři miliony uživatelů drog. Byl bych šťasten, kdybych je mohl vyhladit. Německo mělo Hitlera, Filipíny by měly…,“ nedokončil svůj příměr, ale po pauze ukázal sám na sebe.

Jeho aktuální výroky kritizovala židovská sdružení jako „pobuřující“. „Duterte si bere oběti holocaustu jako omluvu pro své nechutné výroky,“ uvedl Abraham Cooper z Centra Simona Wiesenthala.

Od svého příchodu do čela státu prosazuje nekompromisní boj s dealery či uživateli drog. Těla zločinců jsou po zabití často ponechána na veřejných místech s oznámením toho, co dané osoby spáchaly. Prezident už dříve prohlásil, že se nebojí zabít desetitisíce zločinců, aby kriminalitu v zemi zmírnil.

Rodrigo Duterte (vlevo)
Zdroj: Reuters

Duterte se dostal k moci v květnových volbách, které vyhrál díky příslibům, že skoncuje s drogami a korupcí. Od konce června, kdy převzal nejvyšší úřad, bylo v zemi zabito 3100 uživatelů a prodejců narkotik při policejních raziích a živelných násilnostech.

Filipínský prezident proslul vulgárními útoky na své kritiky, kterým vadí mimosoudní popravy a zabíjení osob podezřelých z držení či šíření drog. Terčem jeho nadávek se stal prezident USA Barack Obama, papež František nebo poslanci Evropského parlamentu. Později se za své výroky omluvil.

Rodrigo Duterte
Zdroj: Reuters

Nekorektní samorost sbíral úspěch u chudých

Nyní jednasedmdesátiletý Duterte působil jako starosta v Davau 22 let a podle organizací pro lidská práva zde od roku 1989 smrtící komanda zabila minimálně 1400 lidí, převážně drogových dealerů, narkomanů, drobných kriminálníků a dětí žijících na ulici. Duterte ale jakýkoli podíl na tomto vraždění popírá.

Posvítí si Duterte na nešvary filipínské společnosti?
Zdroj: Reuters

Kritici ale upozorňují, že již v prvních týdnech po Duterteově volebním vítězství výrazně vzrostl počet převážně chudých lidí podezíraných z obchodování s drogami, které zastřelili policisté či anonymní členové skupin občanské sebeobrany.

Duterte ťal do živého, když poukázal na zločiny páchané na Filipínách, za které nikdo nenese odpovědnost. Teď je chvíle jednat, ale předkládaný lék by mohl být horší než choroba sama.
Chito Gascon
Lidskoprávní aktivista

Přízeň mezi voliči z řad chudiny, která na Filipínách tvoří nejméně čtvrtinu z více než 100 milionů obyvatel země, získalo Duterteovi i jeho neformální vystupování. Nový prezident většinou chodí v tričku nebo košili s krátkým rukávem, nikdy prý nenosí ponožky a během kampaně prohlásil, že ho nikdo neuvidí v kravatě. Odmítá prý také nechat se vozit v prezidentské neprůstřelné limuzíně značky Mercedes a raději jezdí v pick-upu.

Vydáno pod