Expolicista Kadlec dostal za první nehodu podmínku. Za další karamboly čelí obvinění

UDÁLOSTI: Osmiměsíční podmínka a dvouletý zákaz řízení pro expolicistu Karla Kadlece platí (zdroj: ČT24)

Bývalý policejní důstojník a pedagog Karel Kadlec, který v opilosti narazil do dvou aut, dostal osmiměsíční podmíněný trest a dvouletý zákaz řízení. Trest mu potvrdil pražský městský soud. Kadlec se proti předchozímu rozsudku neúspěšně pokoušel odvolat. Trvá na tom, že před nehodou alkohol nepil. Bývalý policista boural opakovaně. Soud se nyní zabýval jeho nehodou z března 2015.

Kadlec předloni na náměstí Bratří Synků neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Poté ve snaze odjet naboural ještě auto asistenční služby. Později uvedl, že spěchal na svou přednášku. Přivolaná policejní hlídka mu ale naměřila 1,48 promile v dechu.

Odběr krve odmítl, protože ho prý lékař urazil. „Stojím si za tím, co jsem řekl: skutečně jsem alkohol před jízdou nepožil. Lékař z Bulovky nemluvil dobře česky a nemá rád policisty. Účastníci nehody ani zasahující policisté ze mě alkohol necítili,“ řekl soudnímu senátu.

Kadlec už dřív prohlašoval, že je z výsledku dechových zkoušek „zděšen“ a neumí si je vysvětlit. Připouští, že si v noci před nehodou dal čtyři piva a dva panáky, za volant prý ale ráno usedl střízlivý.

Kadlec hledá práci, aby zaplatil škodu

„Člověk, který by měl čisté svědomí a byl by zděšen výsledky alkotesteru, by si nechal odebrat tělní tekutiny, aby se toho podezření zbavil,“ reagoval předseda odvolacího senátu Václav Kašík. Soud proto označil Kadlecovo odvolání za nedůvodné. 

„Jednoznačně bylo prokázáno, že pod vlivem alkoholu byl,“ konstatoval Kašík, který Kadlecovu obhajobu označil za „umíněnou“ a přístup k celé záležitosti za „absolutně nekritický“. Uložený trest zhodnotil jako „spíš benevolentní“. Kadlecovi v tomto směru pomohlo, že doposud vedl bezúhonný život.

Desítky poničených aut na Vinohradech

Muž čelí obvinění také kvůli dalšímu dopravnímu karambolu z loňského dubna. Podle policie tehdy na Vinohradech poničil desítky aut poté, co před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky. Kvůli tomuto incidentu, při němž údajně způsobil více než dvoumilionovou škodu, byl propuštěn ze služby.

Nabouraná auta v Praze na Vinohradech (zdroj: Marco Morsut/iReportér)

Třetí nehodu z loňského srpna projednával magistrát, Kadlecovi uložil zákaz řízení a pokutu.

Kadlec novinářům po středečním soudním jednání řekl, že od loňského září, kdy dobrovolně odevzdal řidičský průkaz, neřídil. K tomu, zda podá dovolání, se zatím vyjádřit nechtěl. Aktuálně prý řeší především to, aby sehnal kvalitní zaměstnání, které by mu umožnilo splácet škodu za loňskou nehodu na Vinohradech.