Zeman telefonoval Trumpové: „Lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou“

Prezident Miloš Zeman telefonicky mluvil s Ivanou Trumpovou, bývalou manželkou nově zvoleného amerického prezidenta. Zeman jí poděkoval za odvahu, že se chce stát velvyslankyní v Česku. Lepší velvyslankyni podle něj USA do Prahy vyslat nemohou, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Trumpová mluvila o postu velvyslankyně v rozhovoru pro bulvární The New York Post. Prý má pro funkci dobré předpoklady, neboť je čeština její mateřský jazyk a v zemi je známá, a to nejen díky příjmení Trumpová. Ivana Trumpová totiž pochází ze Zlína a za svobodna se jmenovala Zelníčková.

„Udělalo mi to velkou radost,“ řekl Zeman Trumpové. Dodal, že ji rád přivítá na Pražském hradě a v Lánech. Těší se na to, až ji seznámí se svou manželkou, která se také jmenuje Ivana. „Lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou,“ poznamenal prezident.

Pražský hrad ostatně podobnou personální politiku prosazuje také, když prezident jako slovenskou velvyslankyni jmenoval někdejší první dámu a bratislavskou rodačku Livii Klausovou.

Vztahy se současným velvyslancem jsou velmi chladné

Teď je americkým velvyslancem v Česku Andrew Schapiro, kterého jmenoval dosluhující prezident Barack Obama. Vztahy s Hradem jsou ale značně napjaté: loni měl Schapiro výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, kterých se kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny neúčastnila většina evropských státníků. Zeman na to reagoval prohlášením, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Zeman se po amerických volbách vyjádřil tak, že věří, že po zvolení Trumpa se vztahy Česka s USA zlepší. Vztahy podle něj nebudou zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat“.

Zeman také nařkl amerického velvyslance, že se nezúčastnil oficiálních oslav 28. října, jenže fotografie i videa z místa dokazují opak. Hrad poté reagoval s tím, že šlo o chybu protokolu a Schapirovi se prezident omluvil.