Americký velvyslanec nebyl 28. října na Hradě, řekl Zeman. Spletl se, ukazují kamery ČT

BEZ KOMENTÁŘE: Amerického velvyslance na Hradě 28. října zachytily kamery ČT (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v reakci na výsledky amerických voleb kritizoval velvyslance USA v Praze Andrewa Schapira, že se „jako téměř jediný z velvyslanců nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě“. Ambasáda se však ohradila, Schapiro na Hradě byl, což dokládají i fotografie z události, stejně jako záběr kamery České televize.

„Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou (vítězstvím Donalda Trumpa) dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se, jako téměř jediný z velvyslanců, ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě,“ řekl Zeman.

Americké velvyslanectví se proti tomu vzápětí ohradilo. „Není pravda, co prohlásil pan prezident. Pan velvyslanec Schapiro ve Vladislavském sále byl a seděl vedle německého velvyslance,“ řekla mluvčí americké ambasády Helena Stehlíková pro Aktuálně.cz. Web to doložil i snímkem ze sálu, kde je Schapiro vidět.

Já jsem skutečně na Pražském hradě byl 28. října tohoto roku. Možná si mě prezident Zeman nevšiml, možná zapomněl, možná byl zmatený, nevím.
Andrew Schapiro
velvyslanec USA v České republice

„Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,“ reagoval na zjištění mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Klíčové podle něj je, že „pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance“.

Bývalý velvyslanec Petr Kolář: Jde o to, zda prezident správně chápe význam spojenectví (zdroj: ČT24)

Vztahy mezi Zemanem a Schapirem jsou dlouhodobě napjaté. Loni v dubnu americký velvyslanec kritizoval Zemana za to, že jako jediný prezident země EU jel na ruské oslavy konce druhé světové války, zatímco ostatní tuto akci bojkotovali kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu. Zeman poté Schapirovi řekl, že má dveře na Hrad zavřené.

Letos v červenci prezident velvyslanci vzkázal, že jeho boj proti korupci v Česku je pokrytecký. Zeman to zdůvodnil tím, že Schapiro prý získal diplomatický post jako odměnu za sponzorství kampaně prezidenta Baracka Obamy, což je podle Zemana „určitý druh korupce“.

Vydáno pod