Zeman: Z vítězství Trumpa mám radost. Mluví drsně, ale srozumitelně

Prezident Miloš Zeman k výsledkům prezidentských voleb v USA (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ocenil výsledky amerických prezidentských voleb a pogratuloval kandidátovi republikánů Donaldu Trumpovi k vítězství. Podle Zemana to může zlepšit vztahy mezi Českem a USA. Budoucího prezidenta už pozval na návštěvu do Prahy.

„Souhlasím s jeho názory jak na migraci, tak na boj proti islámskému terorismu,“ řekl Zeman, který Trumpa letos v září podpořil. Ze světových státníků vyjádřil podobnou podporu Trumpovi jen ruský prezident Vladimir Putin.

„Vážím si i způsobu vystupování Donalda Trumpa, který mluví jasně, někdy drsně, ale srozumitelně. Vyhýbá se tomu, čemu se někdy říká politická korektnost, a která je podle mého názoru spíše sbírkou nicneříkajících frází,“ uvedl prezident, který už Trumpovi odeslal blahopřejný dopis a pozval ho na návštěvu Česka. 

Zeman se také znovu opřel do amerického velvyslance v Praze Andrewa Schapira, kterého zkritizoval za to, že se „jako téměř jediný z velvyslanců nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě“. Ambasáda se ale vzápětí ohradila, že Schapiro ve Vladislavském sále seděl.

Zeman také poznamenal, že ho někteří novináři označují za českého Donalda Trumpa. „Musím se přiznat, že jsem vždy toto označení bral nikoli jako urážku, ale naopak jako ocenění,“ podotkl. Zkritizoval průzkumy veřejných mínění, které předpovídaly vítězství Hillary Clintonové. Řekl, že stejně jako v případě českých krajských voleb se výzkumníci totálně zmýlili.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček už ráno napsal, že Američané ukázali, že lze „porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity“. Ve svém příspěvku také vyzval, aby Češi toto „souručenství“ porazili v roce 2018. Naznačil tak, že Miloš Zeman zřejmě bude obhajovat svou funkci. 

Zaorálek: Trump přináší nové pohledy

K výsledku voleb se už vyjádřila řada českých politiků. „(Trump) přináší nové pohledy. Začíná nová etapa našich vztahů. Věřím, že bude pokračovat naše partnerství a spojenectví,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

O vztahu USA k Severoatlantické alianci si Zaorálek myslí, že povolební realita bude odlišná od Trumpových předvolebních vyjádření. Budoucí americký prezident během kampaně mluvil o tom, že NATO, které vzniklo jako protiváha sovětské moci, je překonané. Naznačil také, že USA nemusí přispěchat k obraně napadených aliančních členů, kteří neodvádějí dostatek peněz na armádu. 

„Jsem přesvědčen, že americká politika nebude procházet razantními změnami a že nebudou zpochybňovány závazky, které vůči sobě máme. Jde o společnou bezpečnost. I pro Spojené státy je důležitá stabilita Evropy,“ dodal šéf české diplomacie. Ministerstvo zahraničí také připomnělo, že v USA žije největší česká komunita v zahraničí a země představuje největší trh pro české exportéry mimo Evropskou unii. 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka pogratuloval Donaldu Trumpovi prostřednictvím Twitteru. „Věřím, že pod jeho vedením budou USA nadále spolehlivým partnerem a spojencem,“ napsal. V dalším příspěvku vyzval k respektování demokratické volby občanů USA, i když Trump vsadil na agresivní populismus a shromáždil protestní hlasy. „Nejtěžší teď bude překonat vzniklé rozdělení americké společnosti.“

Babiš: Trumpovo chování se změní

„Nemyslel jsem si, že Donald Trump vyhraje. Všichni byli proti němu,“ reagoval na výsledek voleb předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš. Zároveň si ale myslí, že Trumpovo chování bude v úřadu jiné než při předvolební kampani. „Rétorika Donalda Trumpa byla velmi agresivní, vulgární a šílená. Myslím si, že to už je za námi. Už v jeho projevu bylo vidět, jak rétoriku úplně změnil.“

Podle Babiše ocenili Američané Trumpův přístup k migraci. S ní by měl prý Trump pomoct i v Evropě. „Problém s migrací souvisí se situací na Blízkém východě. Tuhle situaci Barack Obama nezvládnul. Pro nás je důležité, aby došlo k dohodě na úrovni Rady bezpečnosti OSN, aby se sjednal mír v Libyi, aby nastal Marshallův plán a aby se ti lidé vrátili domů a nebloudili po Evropě. V tomto aspektu je potřeba dát Trumpovi šanci.“

Zvolení Trumpa by mohlo pozitivně zvýšit tlak na evropské členy NATO, aby zvedli výdaje na obranu, míní ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Ale co se týče těch dalších věcí, tam bych nebyl ukvapený. On přeci jen měl heslo 'Amerika má být zase velká'. Nedovedu si představit, jak by mohla být zase velká, kdyby vyklidila mezinárodní pole,“ podotkl ministr.

Pravice se obává oslabení NATO

Podle předsedy ODS Petra Fialy bude klást období vlády Donalda Trumpa nové nároky na českou diplomacii a vládu. Čeští politici se podle něj musí shodnout na zahraniční politice. „V obhajobě našich národních zájmů budeme silní jen tak, jak budeme doma jednotní,“ míní. Klíčové bude, jaký důraz bude nová administrativa klást na spolupráci s Evropou a v rámci NATO, jaká bude její politika vůči Rusku a zda se potvrdí protekcionistický kurz v oblasti mezinárodního obchodu.

Výsledek amerických voleb podle Fialy potvrdil fakt, že evropské státy se v otázkách bezpečnosti budou muset více spoléhat na sebe a investovat více prostředků do své obrany, aniž by oslabovaly či zdvojovaly kapacity určené pro NATO.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN) se obává izolacionismu Spojených států. Míní, že výhra Trumpa není dobrá zpráva pro Evropu ani svět. 

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek doufá, že řadu svých předvolebních slibů Trump nesplní. Karel Schwarzenberg (TOP 09) očekává ve světě politické zemětřesení. V kampani podle něj Trump přeháněl, ale část pramenila i z jeho přesvědčení. „Samozřejmě, že ne všichni kandidáti uskutečnili vše, co říkali. Obyčejně ale část přesvědčení naplnili,“ řekl.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se ukázalo, že lidé chtějí změnu a volají po řešení svých problémů. „Je to fenomén v Evropě i Americe. Lidé prostě chtějí nějakou změnu, už je nebaví určité experimenty. Chtějí, aby se nacházela řešení, která se dotýkají jich. To je pro nás určité varování nebo inspirace.“ 

KSČM: Clintonová zradila voliče

Komunisty vítězství Trumpa nepřekvapilo. „Hilary Clintonová byla již v kampani příliš militaristická a to ji připravilo o hlasy promírových aktivistů. Mimo jiné to byla zrada na programových základech demokratů,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Clintonová byla slabý protikandidát – ani ženy či prvovoliči nedotáhli ztrátu, kterou měla na venkově, mnozí volili raději libertariány či zelené, demokraté ztratili i odboráře,“ připojil se místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Prezidentské klání podle něj bylo odrazem problémů, kterým Spojené státy čelí.

Nadšeni však nejsou čeští komunisté ani z vítěze voleb.  „Trump bude těžko odhadnutelný prezident, žádný mírotvorce – jeho izolacionistické a deregulační recepty nebudí důvěru, jásat může krajní pravice,“ dodal Dolejš.

Poslanec hnutí Úsvit-Národní koalice Marek Černoch výsledky ocenil. Podle něj jde po brexitu či rostoucí popularitě Marine Le Penové ve Francii o další signál sílící nespokojenosti mezi lidmi. „Lídři po celém světě přestali naslouchat svým občanům a ti jim to spočítali,“ dodal Černoch.

Klaus: Vyhráli obyčejní lidé se zdravým rozumem

Pozitivně výsledky amerických voleb hodnotí bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Trump podle něj porazil svět přetvářky a potlačování svobody projevu. Věří, že nedávný brexit a vítězství Trumpa vyvolá řetězovou reakci v evropských zemích.

„Americké prezidentské volby vyhráli normální, obyčejní, zdravý rozum používající lidé. Vyhráli nad politickými elitami, vyhráli nad politickým establishmentem, vyhráli nad manipulací jednotné mediální fronty, vyhráli nad nejvlivnějšími a nejmocnějšími zájmovými skupinami,“ uvedl Klaus.

Žantovský: Svět, jak ho známe, skončil. Je to správná vzpoura, přidává Vondra (zdroj: ČT24)