Na rozestavěnou dálnici D1 vjel řidič a poničil beton. Škoda jde do milionů

Opravovaný úsek dálnice D1 poškodil řidič (zdroj: ČT24)

Oprava dálnice D1 mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži se komplikuje. Do rozestavěného úseku vjelo ve čtvrtek večer auto, které poničilo čerstvě položený beton. Opravu silnice nyní musí stavbaři provést znovu. Škodu ředitelství silnic odhaduje zhruba na pět milionů korun. Podle informací ČT byl řidič jedním z členů ochranky, kterou si stavbaři najali na hlídání strojů. Zřejmě si chtěl zkrátit cestu.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla auto protrhlo červenobílou pásku a projelo po části nově položeného úseku. Řidič zastavil až po desítkách ujetých metrů, když narazil na bariéru ze stavebních strojů. Na místě se proto otočil a snažil se z místa odjet. Pracovníkům stavby se ho ale podařilo zastavit a přivolali policii. 

„Dokud jsou rýhy do čtyř milimetrů, zvládneme to technologicky, aniž bychom museli bourat,“ řekl ČT Rýdl. Na některých místech jsou ale koleje hluboké. 150 metrů dálnice je proto nutné znovu odfrézovat a položit nový povrch.   

Podle Rýdla zaplatí náklady na opravu stavební firmy.  Úhrady škody potom budou požadovat po tom, kdo ji skutečně způsobil. „Není ještě úplně jasná právní kvalifikace. Bude zřejmě řešena pouze jako přestupek v dopravě,“ dodal mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Stavbaři nechtěli poničení dálnice komentovat.

Poškozenou část dálnice už začali stavbaři opravovat, odstranění nejvíce poškozené části plánují na víkend. Dělníci přitom měli místo opustit v pondělí, kvůli neplánované opravě ale zůstanou až do středy. Rýdl dodal, že i přes tyto komplikace se ŘSD pokusí dodržet dohodnutý termín zprovoznění dálnice, který je 28. listopadu. 

Bez komentáře: Znovu položit se musí beton v úseku 150 metrů (zdroj: ČT24)

Úsek mezi Bíteší a Devíti kříži se opravuje od poloviny srpna a stavební práce mají pokračovat ještě v příštím roce. Rekonstrukce má vyjít na 685 milionů korun bez DPH. 

Události, komentáře: Problémová dálnice D1 (zdroj: ČT24)