Odchod do civilu? Ještě vyčkávám, obrací Robert Šlachta

Podpis ministra vnitra pod reorganizací zřejmě znamená konec policejní kariéry Šlachty (zdroj: ČT24)

Ve sporu o reorganizaci policie nejde pouze o budoucnost koaliční vlády, ale také o osud Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jehož sloučení s Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality je základem plánovaných změn. Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta už v pátek oznámil, že ke konci června rezignuje na svou funkci a odejde do civilu. Protimafiánský útvar dočasně místo Šlachty povede bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek.

„Mám podanou žádost o uvolnění ze služebního poměru, která byla akceptována, a momentálně tedy vyčkávám,“ sdělil České televizi v reakci na aktuální vývoj Robert Šlachta, aniž upřesnil, na co vyčkává. V rozhovoru pro Aktuálně.cz byl však konkrétnější, když uvedl, že sleduje momentální vývoj a svůj odchod ještě zvažuje.

Rezignaci, kterou podal, nicméně policejní prezident Tomáš Tuhý okamžitě přijal a podle informací, které přinesl Radiožurnál, jeho útvar dočasně povede bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek. Radiožurnálu to potvrdil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Podle Laubeho by Komárek, jenž stál v čele protikorupční policie od června 2013 do července 2014, měl mít nyní na starosti hlavně personální otázky.

Robert Šlachta pro ČT k reorganizaci policie (zdroj: ČT24)

„Od policie jsem odcházet nechtěl,“ pokračoval Šlachta. „Důvodem jsou právě tyto současné kroky. Byl bych rád, kdyby se to vrátilo do věcné roviny a mluvili jsme o tom, co bude fungovat, protože některé kroky mohou být nevratné.“ 

Dodal, že v jeho zájmu je, aby jeho útvar zůstal v současné kompaktní podobě. „Funguje velmi dobře, neunikají z něj informace a útvar jako celek má důvěru státního zastupitelství, což je velmi důležité,“ řekl Robert Šlachta.

Státní zástupci na straně Šlachty i Babiše

Právě státní zastupitelství zastává ve sporu stanovisko velmi blízké hnutí ANO a dalším kritikům policejní reformy, kteří na rozdíl od premiéra Sobotky, ministra vnitra Chovance i dalších ministrů z ČSSD argumentují tím, že reorganizace protimafiánského a protikorupčního útvaru není po odborné a organizační stránce věcí pouze vedení policie a ministerstva vnitra.

Tyto policejní složky velmi úzce spolupracují s žalobci a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto žádá, aby vnitro a policejní prezidium akceptovaly připomínky a požadavky státních zástupců:

„Těch připomínek je poměrně dost, jsou dosti obsáhlé a vyžádá si to dost práce. Na bezpečnostní radě jsme se dohodli, že jakmile budou policejní materiály hotovy a bude hotová celá reforma, tak mi to bude v písemné podobě předloženo a státní zastupitelství k tomu dá věcné připomínky, pokud to bude nutné. A ty budou případně vypořádány,“ uvedl Zeman v Událostech, komentářích. Dodal také, že stále nezná obsah reorganizace policie, nebylo mu to prý řečeno ani na Bezpečnostní radě státu.

Šéf policie Tomáš Tuhý státním zástupcům na úterním jednání Bezpečnostní rady státu slíbil, že zůstanou zachovány stávající vyšetřovací týmy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality a že organizační změny neovlivní vyšetřování aktuálních kauz.