Zvažte podpis pod reformou policie. Situace je vážná, vyzval ČSSD Bělobrádek

Zástupci stran vládní koalice jednali ve středu ráno o řešení krize v policii, kterou úzce spojují také s dalším vývojem koaličních vztahů. Vyjednávání následovalo jen několik hodin poté, kdy v úterý večer skončilo mimořádné zasedání Bezpečnostní rady státu. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek vyzval premiéra Bohuslava Sobotku, aby s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba z ČSSD) zvážili podpis pod policejní reorganizaci.

„Situace je vážná,“ řekl Bělobrádek po zhruba hodinovém dohadovacím řízení ve Strakově akademii. Šéf hnutí ANO Anrej Babiš podle něj na jednání řekl, že pokud Chovanec podepíše reorganizaci policie, vypoví ANO koaliční smlouvu. Už v úterý večer po setkání bezpečnostní rady Bělobrádek oznámil, že ministr vnitra Chovanec slíbil odložit podpis reformy po koaličním dohadovacím řízení.

„Chovanec by neměl reformu policie podepisovat vůbec,“ reagoval Babiš před začátkem dohadovacího řízení. Ministr financí a místopředseda vlády je největší kritik dosavadního postupu ministra vnitra v této věci.

Policie se rozhodla kromě odkladu vypořádávat podněty, které jí dali na úterní schůzce přizvaní státní zástupci. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman předložil na jednání Bezpečnostní rady státu připomínky k reformě policie. Od policejního prezidenta Tomáše Tuhého dostal příslib, že budou zapracovány.

ČT24 z mimořádného jednání Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Tuhý: Vyšetřování aktuálních kauz nebude narušeno

Šéf policie státním zástupcům také slíbil, že zůstanou zachovány vyšetřovací týmy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a že organizační změny neovlivní vyšetřování aktuálních kauz. Právě sloučení obou útvarů má být základem organizačních změn, které policejní prezident Tuhý připravil.

Nejvyšší státní zástupce Zeman v úterý po jednání rady sdělil, že obsah reformy stále do detailu nezná, ale ocenil, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny. Důležité je podle něj pohlídat i možné úniky informací.

„Upozornil jsem i na lidské zdroje. Bylo by nemilé, kdyby z útvarů odcházeli policisté, protože s nimi odcházejí mnohaleté zkušenosti,“ uvedl. Nicméně šéf ÚOOZ Robert Šlachta už v pátek oznámil, že ke konci června na svůj post rezignuje.

S podpisem Chovanec v úterý ustoupil

Oba útvary mají být sloučeny pod Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu. Hnutí ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit Roberta Šlachtu. Milan Chovanec uváděl, že nemá důvod reformu nepodepsat a stěžoval si na její politizaci.

Reformu chtěl podepsat už po schůzce bezpečnostní rady. Předseda ANO Andrej Babiš uvedl, že napřed by se mělo konat jím vyvolané koaliční dohadovací řízení, jinak by Chovancův krok byl „flagrantním porušením koaliční smlouvy“.  Chovanec tedy v této věci dočasně ustoupil.

Není co připomínkovat, tvrdí Babiš a Pelikán

„Restrukturalizace policie je absolutně nepřipravená,“ řekl po jednání v úterý večer Andrej Babiš. Materiál, který ji má připravit, podle něj a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána vůbec neexistuje. „Není co připomínkovat, není žádný materiál,“ uvedl Pelikán.

Podle něj se účastníci rady od policie dozvěděli pouze to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby. „Neexistuje žádná reorganizace policie,“ řekl Pelikán. „Na radě jsme dostali pouze dokument nazvaný Informace k návrhu na organizační změnu policie,“ dodal.