Babišovi vadí, že byl při rozdělování peněz přehlasován. Mluví o porušení koaliční smlouvy

Události ČT: Babiš kvůli přehlasování při rozdělování peněz mluví o porušení koaliční smlouvy (zdroj: ČT24)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že sociální demokraté a lidovci porušili koaliční smlouvu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) to odmítají. Babišovi vadí, že při rozdělování peněz koaliční partneři několikrát přehlasovali hnutí ANO. Rozkol ve vládě přitom koalice řešila nedávno při sněmovním hlasování o protikuřáckém zákonu. Ministr financí teď požaduje, aby se do týdne svolala koaliční rada ke státnímu rozpočtu na příští rok.

Rozpočet pro vědu i zvýšení plateb za státní pojištěnce – dvojice hlasování, s níž ministr financí Andrej Babiš (ANO) není spokojený. Obvinil koaliční partnery z toho, že porušili koaliční smlouvu. „Ještě nikdy se nestalo, aby byl ministr financí v takových věcech přehlasován,“ prohlásil Babiš.

Za koaličně dohodnutý se má totiž takový vládní návrh nebo usnesení vlády, které podpoří alespoň polovina z přítomných ministrů z každé koaliční strany. Ve smlouvě se pak jmenují body, kterých se tato pasáž týká. Je to například státní rozpočet, daně a poplatky a změny s výrazným dopadem do veřejných rozpočtů. Podle lidovců a sociální demokracie ale to, co nyní řešila vláda, do této kategorie nepatří.

Ministr financí má stejný hlas ve vládě jako ostatní ministři. Nemá nějaký větší hlas nebo možnost vetovat návrhy.
Václav Votava
předseda rozpočtového výboru sněmovny

„Pokud bychom nezvedli platbu za státní pojištěnce, tak by nebyly peníze na zvýšení platů zdravotních sester, nebyly by peníze na zvýšení platů lékařů a odliv lidí ze zdravotnictví by pokračoval,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že vláda nemůže být pasivní.

„Zasáhli jsme na základě koaliční smlouvy a programového prohlášení,“ tvrdí. Podle Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nedošlo k dohodě a ministr financí nechtěl ustoupit. „Tak se rozhodlo hlasováním,“ dodal. Předseda rozpočtového výboru sněmovny Václav Votava (ČSSD) pak upozorňuje, že se neschvalovalo konečné znění rozpočtu.

Je důležité, aby se ministr financí rozpočtu podrobně věnoval a aby trpělivě jednal se členy vlády.
Bohuslav Sobotka
premiér

V případě peněz na vědu hrál roli i čas. „Já jsem byl ze zákona povinen předložit rozpočet na vědu a výzkum do konce května, což jsem učinil. Vláda se k tomu vyjádřila. Myslím, že je to naprosto standardní,“ uvedl Bělobrádek. „Ostatní ministři s námi musí jednat až do konce září, on to má z neznámých důvodů už v květnu,“ podotknul ministr financí.

Poslanci budou ve druhém čtení řešit střet zájmů

Další střet se dá v koalici očekávat v polovině června. Sobotkův kabinet totiž bude rozhodovat o růstu platů. V Poslanecké sněmovně také dojde na druhé čtení zákona o střetu zájmů. Podle Andreje Babiše je to norma namířena proti jeho osobě. „Upírá právo někomu tady podnikat,“ doplnil.

Předseda rozpočtového výboru sněmovny neví, proč to na sebe Babiš vztahuje. Je to podle Votavy zákon, který obecně řeší střet zájmů veřejných funkcionářů. „Sociální demokracie má snahu naplňovat také usnesení svého sjezdu, a to jasně řeklo, že chceme omezovat koncentraci moci politické, ekonomické a mediální,“ řekl. „Myslím, že ani ministr Babiš se nemůže cítit dobře v tom smyslu, že je neustále obviňován z nějakého střetu zájmů,“ dodal Votava.

Po projednání zákona volá i opozice. „Výbor odsouhlasil můj návrh, který vylučuje z veřejných zakázek firmy, které vlastní alespoň z 25 procent člen vlády,“ řekl poslanec Martin Plíšek (TOP 09). Poslanci plánují i další úpravy, například to, že by majitel firmy nemohl být členem vlády nebo že by nemohl vlastnit média.