Věda dostane příští rok o 3,75 miliardy korun více než letos, Bělobrádek je spokojen

Na českou vědu půjde příští rok o 3,75 miliardy korun více než letos, rozhodla vláda. Navýšení podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nicméně zahrnuje i přes miliardu z evropských fondů na spolufinancování některých projektů.

Bělobrádek chce zvlášť posílit aplikovaný výzkum, na který získá 700 milionů korun víc, a institucionální financování. Výzkumné instituce dostanou o 768 milionů korun víc než letos. Základní výzkum posílí o půl miliardy.

Pro Českou republiku a její konkurenceschopnost do budoucnosti dopadl (rozpočet) dobře.
Pavel Bělobrádek

Bělobrádek uvedl, že jeho úřad přišel s minimalistickým rozpočtem, který v sobě skrýval i přes miliardu spolufinancování z evropských fondů. Bez těchto peněz by stát přišel o velké množství finančních prostředků, které je možno do české vědy investovat, míní.

Rozpočet, jak byl schválen, podle Bělobrádka znamená stabilizaci celého systému. Poznamenal, že už nyní se stát musí připravit na období po roce 2020 a 2023, kdy budou docházet peníze z evropských fondů.

Rozpočet - věda
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí původně navrhovalo, aby výdaje na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2017 zůstaly na úrovni letoška a výrazně se nezvyšovaly ani v dalších dvou letech. Zásadní připomínku mělo už v meziresortním řízení, kdy požadovalo snížení. V roce 2014 bylo z národních zdrojů na výzkum poskytnuto 27,284 miliardy a v roce 2015 pak 27,829 miliardy korun.