Protikuřácký zákon předloží Němeček znovu v pondělí. Nebudou v něm "Bendovy kuřárny"

Koaliční krize kvůli protikuřáckému zákonu je zdá se prozatím zažehnána. Dva dny poté, co zákon neprošel ve sněmovně, se zástupci všech tří koaličních stran shodli, že má ministr zdravotnictví zákon předložit znovu, a to hned v pondělí. Nepůjde ale o naprosto stejnou verzi, budou do něj zapracované některé pozměňovací návrhy, které schválili poslanci: s výjimkou návrhu Marka Bendy na oddělené kuřárny, který budil největší kontroverze.

„Myslím, že jsme se dnes opravdu shodli a tento důležitý zákon bude přijat,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Shoda je opravdu napříč všemi koaličními stranami,“ potvrdil Jaroslav Faltýnek (ANO). „Pokud bude zákon jednoznačně protikuřácký, naše hnutí ho podpoří,“ dodal Faltýnek, podle něhož by se měl zákon schválit zrychleně.

Neschválení protikuřáckého zákona přineslo možná největší roztržku během více než dvouletého fungování vlády. „Řešili jsme, aby se koalice vrátila při jednání v Poslanecké sněmovně k dodržování koaliční smlouvy. Máme koaliční smlouvu, nemyslím si, že je třeba ji upravovat, je dobré si ji občas přečíst a postupovat podle ní,“ uvedl Sobotka.

Podle něj bude chtít vláda zákon ve sněmovně schválit ve zrychleném režimu, neproběhla by tedy klasická tři čtení.

Hnutí ANO vadily oddělené kuřárny, část jeho poslanců pro ně přitom hlasovala

Zákon měl zakázat kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních i omezit podávání alkoholu. Nyní si restaurace mohou vybrat, zda budou nekuřácké, nebo kuřácké. Jenže pro normu nakonec zvedlo ruku jen 80 ze 175 přítomných poslanců, 42 bylo proti. Ke schválení tak chybělo osm hlasů. Z poslanců koaličního hnutí ANO hlasovala pro vládní návrh jen zhruba čtvrtina, konkrétně 13 zákonodárců.

Považuji to za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh. Musím konstatovat, že práce stovek a stovek hodin, která nás mohla velmi výrazně posunout v ochraně nekuřáků, spadla.
Svatopluk Němeček
Ministr zdravotnictví

Ještě před tímto hlasováním totiž poslanci schválili několik pozměňovacích návrhů včetně toho od Marka Bendy (ODS), podle kterého by nebylo kouření v restauracích zakázáno úplně, ale mohly by být zřízené oddělené kuřárny bez obsluhy. A právě schválením tohoto návrhu pak ANO vysvětlovalo, proč jeho poslanci ruku nezvedli - z normy se prý stal prokuřácký zákon. Šéf hnutí Andrej Babiš prosazení změn v materiálu označil za podraz. 

Jenže Bendův návrh podpořilo i osm poslanců z Babišova hnutí, včetně šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Ten se teď kaje: „Já jsem se omluvil našemu poslaneckému klubu, že já a někteří naši kolegové jsme tento návrh podpořili s tím, aby aspoň něco bylo přijato, ale po té debatě, která potom proběhla, jsme uznali svoji chybu a jednoznačně budeme podporovat návrh, který by zakázal absolutně kouřit v restauracích,“ uvedl Faltýnek. 

Na páteční schůzce se zástupci koalice  dohodli, že pokud příště bude některé straně některý „vražedný“ pozměňovací návrh tolik vadit, bude o tom informovat předem. „Dokážeme se racionálně domluvit a emoce jsme dokázali zchladit,“ uvedl první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Politici si taky nastavili nová pravidla - příště mají poslanci problémy u jednotlivých zákonů hlásit rychleji.  

Jurečka byl na schůzce přítomný za předsedu strany Pavla Bělobrádka, chyběl i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kterého zastoupil Faltýnek. Babiš ovšem označil svolání schůzky na pátek za naschvál - nechtěl kvůli ní rušit program ve Zlínském kraji, kde měl v plánu třeba návštěvu nemocnice v Uherském Hradišti. Premiér Sobotka k tomu uvedl, že schůzku svolal na pátek, aby bylo možné se dohodnout před pondělním jednáním vlády a ministr Němeček měl jasné zadání. 

Babiš se stal terčem kritiky i ve sněmovně, kde také chyběl. V pátek měl totiž předkládal šest zákonů  - kvůli jeho absenci sněmovna skončila asi po hodině a čtvrt. „Pan Babiš si jede někam rozdávat koblihy, to je jeho preference,“ opřel se do ministra předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Faltýnek ale svého předsedu hájí - pro Zlínský kraj prý má Babiš ministerský program a koblihy nerozdával. Navíc se podle Faltýnka Babišovy předlohy ve sněmovně projednávat neměly.  

Události: Protikuřácký zákon je znovu ve hře (zdroj: ČT24)

Babiš měl podle Sobotky změnit program a přijít na koaliční radu

Babiš se měl zúčastnit dnešní schůzky koaliční rady místo programu na Zlínsku, řekl Sobotka. Prací ministra je také chodit do Sněmovny, byť se mu to třeba nemusí líbit,
dodal předseda vlády. „Je třeba odlišit ty důvody. Nebyl problém s lidovci, pan Bělobrádek měl jednání v zahraničí, mám pochopení, že nelze zrušit jednání v zahraničí,“ řekl Sobotka. „Naopak problém byl s ANO, takže si myslím, že předseda se měl zúčastnit koaliční schůzky,“ uvedl Sobotka. Babiš podle něj mohl plánovaný program na Zlínsku upravit.

Faltýnek: Shoda je napříč koalicí (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro zdraví: Vidím v tom vliv tabákové lobby

Výsledek středečního hlasování kritizoval eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi v Bruselu uvedl, že je velmi smutné vidět takovou míru nepochopení: „Vidím v tom vliv tabákové lobby. Musíme poslat velmi jasný vzkaz: Tabák lidi zabíjí. Tabáková lobby je každý rok zodpovědná za smrt půl milionu Evropanů.“

  • Země s úplným zákazem kouření: Portugalsko, Španělsko, Francie, Velká Británie, Irsko, Lotyšsko, Maďarsko, Bulharsko, Řecko, Kypr, Malta
  • Země s téměř kompletním zákazem kouření: Dánsko, Nizozemí, Belgie, Itálie, Slovinsko, Polsko, Litva, Estonsko, Finsko, Švédsko, Rumunsko
  • Země s částečným omezením: Německo, Rakousko, Slovensko, Chorvatsko, Lucembursko