Jednání sněmovny skončilo po hodině. Poslancům vadilo, že nepřišel Babiš

Jednací den Poslanecké sněmovny skončil předčasně, trval asi hodinu. Důvodem byla nepřítomnost ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž měl uvést šest předloh. Pro svou absenci se stal terčem kritiky opozice i lidovců. ANO se hájí tím, že Babišovy předlohy měla sněmovna projednat až ve středu.

Sněmovna mohla schvalovat změnu v placení daně z nabytí nemovitostí, novou úpravu celní správy nebo návrh zákona o spotřebitelském úvěru, jenž má posílit postavení lidí, kteří si půjčky berou. Ráno to tak ohlásila před poslanci i předsedající Jaroslava Jermanová (ANO) s tím, že je u nich splněna zákonná lhůta.

Babiš ale projednávání příslušných norem ve třetím čtení neasistoval. Je totiž na návštěvě Zlínského kraje a na dopoledním programu měl například návštěvu nemocnice v Uherském Hradišti. Kvůli své cestě na Zlínsko se nezúčastnil ani koaliční schůzky, která řešila nečekané sněmovní odmítnutí protikuřáckého zákona.

Jurečka i Laudát: Babiš si někde rozdává koblihy

„Pan Babiš si jede někam rozdávat koblihy, to je jeho preference,“ opřel se do nepřítomného ministra předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Zároveň podotkl, že ministři nechodí ani na čtvrteční interpelace a že takovou dezorganizaci sněmovny nepamatuje. Její vedení žádal, aby vyčíslilo, kolik stojí jednací hodina. „Budu požadovat, aby Babiš uhradil tuto částku.“

Ministr zemědělství Marian Jurečka z koaliční lidové strany uvedl, že Babiš by si měl uvědomit, jestli je větší prioritou rozdávat koblihy v Uherském Hradišti, nebo přijímat zákony. Ani pro jeho poslance to nebyla komfortní situace, dodal. 

Je datum třetího čtení a ministr a místopředseda vlády, který je odpovědný za ekonomiku, se nedostaví na projednávání zásadních návrhů zákonů, které se dotýkají přípravy státního rozpočtu. Považujeme to za skandální.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že nemá nic proti tomu, aby politici dělali v pátek kampaň před blížícími se krajskými volbami. „Jenom bych chtěl, abychom ji mohli dělat všichni, a ne jenom někteří. Považuji to za nefér,“ prohlásil.

Do Babiše, ale i do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se pustil před novináři i předseda KSČM Vojtěch Filip. Ministerský předseda podle něho nezvládá svou roli a Babiš předvedl ukázku nepracovitosti „Přestože tu má klíčové body, nepřišel do sněmovny, nevíme, kde je, jeho omluva není adekvátní, takhle se chovat nemůže,“ řekl Filip.

Kritický byl i Marek Černoch z Úsvitu. Ani on nepovažuje za správné, když lídr jedné z vládních stran pracuje na kampani, místo aby pracoval ve sněmovně: „Opoziční strany jsou ve sněmovně, ačkoliv by zde v té chvíli nemusely být – měla by tam být vláda, protože jsou to její zákony.“

ANO: Zákony se projednávat neměly, Babiš koblihy nerozdával

Podle hnutí ANO se ovšem Babišovy návrhy vůbec neměly objevit na programu. „Stala se situace, že zákon o ombudsmanovi byl přerušen, k zákonu o pomoci v hmotné nouzi nedorazili senátoři, takže také vypadl. Potom naběhly body, se kterými bylo počítáno na středu 1. června,“ vysvětloval místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Se středou přitom prý Babiš počítá, dnes byl naopak řádně omluven, řekl Faltýnek.

Mluvčí hnutí ANO Vladimír Vořechovský zároveň odmítl, že by Babiš jel do Zlínského kraje v rámci kampaně. „Jedná se o dlouhodobě domluvený ministerský program, kdy se dlouhodobě seznamuje se situací ve zdravotnictví,“ tvrdí. K rozdávání koblih a čemukoliv, co by se týkalo kampaně, podle Vořechovského nedošlo.

Někteří lžou, že rozdávám koblihy. Klasický politický hnus.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

Babiš má v programu i návštěvu okresního soudu, bývalé věznice a oběd s podnikateli. Dění ve sněmovně a slova o rozdávání koblih označil za „klasický politický hnus“, navzdory tomu, že o možnosti zákony projednat na plénu referovala i jeho stranická kolegyně Jermanová.

„Jsou to klasické naschvály tradičních politických stran. Jsem dneska řádně omluven a všechna třetí čtení, která mám mít, jsou ve středu,“ řekl. Sama Jermanová později vysvětlovala, že Babišovy body chtěla posunout na konec bloku zákonů v posledním čtení, až by na ně došla řada.

Hodina pro atomový zákon a státní podniky

Během krátkého jednání poslanci stihli schválit nový atomový zákon; norma zpřesňuje pravidla pro provoz nynějších a spouštění nových bloků jaderných elektráren. Odsouhlasili také nová pravidla pro chod státních podniků.

Schválení rozšíření pravomocí ombudsmana, který by se nově mohl domáhat u Ústavního soudu zrušení zákona nebo jeho části i dávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci, naopak dolní komora odložila. Na návrh předsedy poslanců ČSSD Romana Skenáka by se k normě měla vrátit 29. června. Řada poslanců totiž rozšíření pravomocí ombudsmana kritizuje a navrhuje jejich vypuštění z předlohy.