Brzy ráno a dopoledne bude hustě sněžit. Nejvíce v Jeseníkách a Beskydech

V brzkých ranních hodinách a v úterý dopoledne bude silně sněžit. Nejvíce sněhu má napadnout ve Slezsku a severní části Moravy, pro Jeseníky a část Beskyd vydali meteorologové výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Očekávají, že během šesti hodin napadne až dvacet centimetrů sněhu. Nasněžit ale má i na mnoha dalších místech, nový sníh by ráno mohl ležet takřka všude s výjimkou severozápadu Čech a jižní Moravy.

Vydatné sněžení s sebou přinese okluzní fronta, která v noci přejde nad českým územím. „Její přechod bude doprovázen sněžením, v polohách pod 400 metrů deštěm se sněhem,“ sdělil meteorolog České televize Michal Žák.

„V oblastech, ve kterých očekáváme sněžení nejsilnější, mohou  napadnout až tři centimetry sněhu za hodinu. Řidiči proto musí počítat s velmi špatnou viditelností a turisté by měli odložit tůry na hřebeny,“ uvedl Michal Žák.

Události: Silničáři v Ostravě připraveni na příval sněhu (zdroj: ČT24)

Že se v úterý nejspíše probudí do bílého rána, upozornil Český hydrometeolorologický ústav obyvatele širokého pásu, který se táhne napříč republikou od jihozápadu Čech po Slezsko a severovýchod Moravy. Sníh bude padat i na dalších místech v Čechách, srážky ale mají být slabší. Sněžení očekávají meteorologové po druhé hodině v noci.

Naopak pro Moravskoslezský kraj a severní část Olomouckého kraje (Šumpersko a Jesenicko) platí navíc výstraha na silné sněžení. Především na horách, tedy v Jeseníkách a severní části Beskyd napadne až 20 centimetrů nového sněhu. „Lokálně může dojít i k lámání stromů,“ varoval ČHMÚ.

Meteorolog ČT: Sněžení zasáhne téměř celé Česko (zdroj: ČT24)

Meteorologové při vydání výstrahy doporučili, aby lidé, kteří pojedou do zasněžených oblastí autem, nezapomněli na zimní výbavu, zejména na zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem. Na horách by potom měli turisté dbát pokynů Horské služby.