Domácnosti na Sokolovsku trápí časté havárie horkovodu. Příčinou si technici nejsou jistí

Události v regionech: Havárie horkovodu na Sokolovsku (zdroj: ČT24)

Třikrát během dvou měsíců zůstalo bez tepla dvacet tisíc domácností na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Technici Karlovarské teplárenské, která horkovod provozuje, zatím nevědí, co je příčinou tak častého praskání potrubí. Obyvatelé se proto obávají, že se havárie a s tím spojené výpadky dodávek tepla budou dál opakovat.

Naposledy byly bez tepla a teplé vody tisíce odběratelů z Karlovarského kraje minulý týden. Z prasklého potrubí unikala horká voda. „Každý výpadek v dodávce tepla představuje komplikaci,“ okomentoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Jasnou příčinu ale technici neznají. „Trubka je v podstatě netknutá. Jenom zespoda ve výrobním svaru, který vznikl, když se trubka před třiceti lety vyráběla, je trhlina,“ popsal prokurista Karlovarské teplárenské Roman Miarka. Odborníky z teplárny tak časté havárie překvapují. Jinde než na Sokolovsku potrubí nepraská. Nevědí si s tím rady.

Správce horkovodu s rekonstrukcí zatím váhá

Rentgen trubek, které před lety praskaly podobně, odhalil výrobní vadu. „Opravovat a opravovat. Nic jiného dělat nemůžeme,“ řekl Miarka, podle kterého lze předpokládat další havárie. Aby se ale technici vůbec k prasklině v bezmála dvoukilometrovému rizikovému úseku přivaděče blízko Chodova dostali, musí celou trubku obnažit – sundat oplechování i izolaci.

Správce horkovodu se zdráhá zahájit úplnou a nákladnou rekonstrukci. Není jisté, jak dlouho bude teplo kvůli útlumu těžby hnědého uhlí Sokolovská uhelná dodávat. „O dodávky tepla v našem kraji zájem máme. V současné době probíhá vyjednávání na téma kombinované výroby elektřiny a tepla z plynu,“ okomentoval místopředseda představenstva David Najvar.

Pokud se těžařům podaří na podmínkách dodávek tepla dohodnout, jsou schopni ho vyrábět možná dalších přibližně dvacet let.