Užívání e-cigaret může mladistvé přivést ke klasickému kouření, varují vědci

Užívání elektronických cigaret může mladistvé postupně přivést ke klasickým tabákovým výrobkům, naznačila nová studie. Podle ní hrozí, že se děti uchýlí k cigaretám i přesto, že s nimi původně experimentovat nezamýšlely. Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Pediatrics.

Kouření cigaret je spojené s řadou zdravotních rizik, které můžou vést k předčasnému úmrtí. Zatímco například ve Spojených státech počet mladistvých užívajících klasické tabákové výrobky v posledních letech klesá, nebezpečí představují jejich elektronické náhražky. 

Podle nového zjištění vědců totiž hrozí, že si při vapování vypěstují dospívající závislost na nikotinu, která je následně postupně přivede ke kouření klasických cigaret.

„Náš výzkum ukazuje, že e-cigarety mohou dostat adolescenty k normálním cigaretám, i když to původně vůbec nezamýšleli,“ poznamenal podle serveru EurekAlert! hlavní autor studie Olusegun Owotomo.

Až čtyřikrát vyšší riziko

Pro výzkum měli experti k dispozici data více než osmi tisíc amerických dospívajících ve věku od 12 do 17 let. Žádné z těchto dětí klasické cigarety nikdy nekouřilo. Údaje zahrnující období mezi lety 2014 až 2016 byly původně nasbírány pro účely jiné studie.

Nynější analýza ukázala, že mladí uživatelé e-cigaret, kteří uvedli, že v budoucnu klasické tabákové výrobky kouřit nezamýšlí, měli více než čtyřikrát větší pravděpodobnost, že o rok později cigarety kouřit začnou než ty děti, které nevapovaly.

„Přestat užívat elektronické cigarety může pomoct zabránit tomu, aby se mladiství v budoucnu stali kuřáky,“ poznamenal Owotomo. Tento poznatek by se měl podle něj brát v potaz při tvorbě nových strategií v boji proti zneužívání návykových látek.

Vapování je přitom i samo o sobě spojené se zdravotními riziky. Užívání e-cigaret může například zvyšovat pravděpodobnost srdečních chorob, poškození tepen nebo zánětů v ústech. Některé náplně navíc obsahují rakovinotvorné látky. Podle nynějších vědeckých poznatků jsou tato rizika nicméně nižší než u konvenčních cigaret.

  • Obliba elektronických cigaret narůstá také mezi dospívajícími v Česku. Odborníci z Národní linky pro odvykání loni uvedli, že tyto výrobky vyzkoušelo 40 procent šestnáctiletých. Pravidelně je využívalo 17 procent z nich.
  • Zdroj:  ČTK