Tání grónského ledu předpovídá letní počasí v Evropě, říká studie. Letos to vypadá na sucho a horko

Přestože jsou dlouhodobé předpovědi počasí složité, nová studie naznačuje, že z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět, jaké počasí letos v létě čeká Evropu. Umístění, rozsah a síla nedávných sladkovodních událostí naznačují, že jih Evropy zasáhne neobvyklé teplo a sucho, tvrdí nový výzkum.

Změny klimatu a počasí jsou jedny z nejsložitějších systémů, které se věda naučila sledovat a popisovat. A týká se to i tohoto fenoménu, kde je řetězec událostí výjimečně komplexní a mohou do něj zasahovat další faktory.

Podle hlavní autorky studie Marileny Oltmannsové z britského Národního oceánografického centra ale probíhá zhruba takto: Teplé podmínky v Grónsku přinášejí do Atlantiku více vody z tání ledovců. Protože je tato voda lehčí než mořská, usazuje se na hladině oceánu a snižuje tak výměnu tepla mezi vzduchem a mořem.

To potom vede k silnějším větrům v okolí oblasti tající vody. V zimě tyto větry způsobují posun Severoatlantického proudu, který je prodloužením Golfského proudu, na sever. V létě následujícího roku větry sledují směr tohoto proudu a jsou přesměrovány na sever. To pomáhá vytvářet typ podmínek velkoplošné atmosférické cirkulace, které přinášejí teplejší a sušší počasí nad Evropou.

Oltmannsová říká, že umístění, rozsah a sílu sladkovodních událostí lze použít k odhadu následného vzorce teplého a suchého počasí nad Evropou. „Na základě zjištěného řetězce událostí očekáváme, že podmínky mezi oceánem a atmosférou budou letos příznivé pro neobvykle teplé a suché léto nad jižní Evropou,“ uvedla.