Starlink už posílá internet i do Česka

Události: Testování internetu Starllink v Česku (zdroj: ČT24)

Společnost SpaceX amerického miliardáře Elona Muska vynese v noci další várku svých satelitů na oběžnou dráhu. Budovaná celosvětová síť vysokorychlostního internetu je dostupná i v Česku a má zde první klienty. Ambiciózní projekt celkem počítá s vypouštěním desetitisíců družic. Kvůli tomu vzbuzuje obavy z rizika srážek na orbitě.

Na rozdíl od tradičních komunikačních družic, které bývají tisíce kilometrů vysoko, aby měly výhled na co největší část planety, jsou satelity Starlink asi desetkrát níž. Mají to tak k Zemi blízko, spojení je rychlé a má menší zpoždění. Ovšem aby takto pokryly celou planetu, musí jich být tisíce.

V současné chvíli jich je na orbitě víc než osmnáct set. Z toho skoro třináct set už poskytuje internet. Během pěti let by jich mělo být asi dvanáct tisíc. SpaceX tak už teď provozuje přes třetinu všech aktivních satelitů a brzy to bude násobně víc, než kolik jich mají všichni ostatní dohromady.

Internet Starlink začal loni testovat i youtuber Ondřej Bačina. „Satelit se zapne v mobilní aplikaci,“ vysvětluje. Součástí mechanismu je parabola. Za cenu přibližně 2200 korun měsíčně jde podle Bačiny o jedno z nejdražších možných připojení. Hodí se tak hlavně tam, kde není alternativa. „Máte jednu platformu, která je dostupná po celé zeměkouli,“ dodává.

Hrozící srážka s čínskou stanicí

Starlink přitahuje kontroverze. Než firma změnila design satelitů, kritizovali astronomové světelné znečištění. Hlavně se ale obavy týkají srážek na rušné orbitě. U OSN si kvůli hrozící kolizi se svou orbitální stanicí loni stěžovala Čína.

„Musela se dvakrát vyhnout,“ říká publicista a šéfredaktor ElonX.cz Petr Melechin. Reálné riziko podle něj nebylo žádné. „Působilo to spíš jako politicky motivovaný skandál,“ míní. SpaceX uvedla, že přiblížení satelitů nepřekročilo její vlastní bezpečnostní limity.