NASA přejmenuje některá kosmická tělesa. Končí například Eskymácká mlhovina

Americká vesmírná agentura NASA se rozhodla, že přezkoumá některá necitlivá označení pro kosmické objekty – zejména ta, která se dají interpretovat rasisticky, anebo mají rasistické konotace. Zrušila už dvě přezdívky: Galaxie siamská dvojčata a Eskymácká mlhovina.

„Přezdívky jsou často přístupnější a veřejnosti přátelštější než oficiální pojmenování pro kosmické objekty. Například Barnard 33 má přezdívku Mlhovina koňská hlava, kterou jeho vzhled připomíná,“ uvedla NASA v tiskové zprávě. „Ale zdánlivě neškodné přezdívky mohou být mnohdy škodlivé a odvádět tak pozornost od vědy,“ vysvětluje americká vesmírná agentura.

Mlhovina Koňská hlava
Zdroj: European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere

Současně se NASA rozhodla detailněji prozkoumat fráze, jména i přezdívky pro planety, galaxie i další vesmírné objekty – chtěla by tak přispět k větší rozmanitosti, rovnosti a také inkluzi. U těles, kde jsou přezdívky nevhodné, bude nadále používat jen oficiální pojmenování Mezinárodní astronomické unie.

Nevhodné přezdívky

Prvním krokem v procesu, který bude trvat delší dobu, je konec přezdívek u dvou objektů. Planetární mlhovina NGC 2392, která je jasným pozůstatkem hvězdy podobné Slunci, byla známá jako Eskymácká mlhovina. Podle NASA je výraz „eskymácký“ (Eskimo) chápaný jako koloniální a je spojený s rasistickou historií – byl vnucený původním obyvatelům arktických oblastí. Většina oficiálních dokumentů už od tohoto výrazu ustoupila.

Galaxie známé dříve jako Siamská dvojčata
Zdroj: NASA

Druhým sporným termínem jsou Galaxie Siamská dvojčata, neboli NGC 4567 a NGC 4568 – což je pár galaxií ležících v Kupě galaxií v Panně.

  • Kupa galaxií v Panně (také Kupa Virgo, Kupa v Panně I nebo Říše galaxií) obsahuje okolo 1300 známých galaxií. Odhaduje se, že celkový počet by mohl dosahovat až 2000 galaxií. Kupa tvoří jádro Místní nadkupy galaxií, kam patří i Mléčná dráha.
  • Tento rozlehlý systém se nachází ve vzdálenosti 60 milionů světelných let.

„Podporuji naše probíhající přehodnocování jmen, jimiž označujeme astronomické objekty,“ uvedl Thomas Zurbruchen, astrofyzik z NASA, který v této organizaci pracuje jako vedoucí vědeckých misí. „Naším cílem je, aby všechna jména byla ve shodě s hodnotami diverzity a inkluze a budeme proto proaktivně pracovat s vědeckou komunitou, abychom to zajistili. Věda je pro všechny a každý aspekt naší práce by měl tyto hodnoty odrážet,“ dodal vědec.

Trend roku 2020

Podle CNN je trend přejmenování nevhodných jmen jedním z důsledků hnutí, které vzniklo po zabití George Floyda policií v Minneapolis. Výraz „eskymácký“ tak už v červnu stáhl například výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream – po století tak končí značka Eskimo Pie.

Tento výraz se totiž běžně používá na Aljašce jako označení pro skupiny původních obyvatel Inuitů a Jupiků. „Toto jméno se ale na jiných místech považuje za hanlivé, protože ho použili ne-Inuité s tím, že znamená požírač syrového masa,“ uvádí Centrum domorodých jazyků na Aljašce.