Kosmem letí první pirátské družice. Přes zákaz je tam poslala nenápadná americká firma

Od letošního ledna jsou na oběžné dráze kolem Země první soukromé satelity, které se do vesmíru dostaly navzdoru nesouhlasu americké federální agentury. Představují riziko ne s ohledem na rozměr – mají velikost menší knihy –, ale kvůli vysoké rychlosti.

V lednu odstartovala do kosmu indická raketa PSLV-C40. Na palubě měla 31 družic, mezi nimi například satelit Arkyd-6, který by mohl přispět k těžbě na asteroidech, nebo první komerční finský satelit.

Jenže raketa nesla také čtyři drobné satelity, které nebyly schválené. Jedná se o družice startupu Swarm Technologies. Zajímavé je, že neměly povolení od Federal Communications Commission (FCC). Bohužel jsou tak malé, že se v kosmu téměř nedají odhalit, a přitom jsou dost velké na to, aby představovaly riziko pro jiné lidmi vyrobené předměty na oběžné dráze – tvrdí FCC.

Princip fungování satelitů Swarm Technologies
Zdroj: Swarm Technologies

Web IEEE Spectrum upozornil, že se jedná o první neautorizovaný start soukromých družic v dějinách. Společnost, která je do kosmu vyslala, vznikla roku 2016 v USA. Swarm Technologies  založili dva bývalí inženýři společností Apple a Google Benjamin Longmier a Sara Spangelová. Společně vytvořili satelity SpaceBee, tedy něco jako Kosmická včela.

Drobné – a nebezpečné

Ty jsou ještě menší než dnes nejčastěji používané družice typu CubeSat – jsou velké asi jako menší kniha. Vznikly jen jako demonstrace technologie vhodné pro sítě v rámci internetu věcí. Inženýři chtěli dokázat, že by tato koncepce mohla fungovat i ve vesmíru.

Swarm Technologies tvrdí, že její technologie je schopná zajistit komunikaci po celém světě i data vhodná například pro dopravu nebo zemědělství, a to za mnohem nižší ceny než jakákoliv dnešní existující technologie. Díky energii získané ze solárních panelů se napojí na zařízení v systému internetu věcí a pak data odešlou na pozemské stanice.

Autorům těchto drobných družic bylo od počátku jasné, že tak drobné a nenápadné stroječky budou mít problém se schválením agenturou FCC. A tak do nich nainstalovali GPSky a obalili je do materiálu, který lépe odráží radarové paprsky. Přes tuto snahu ale reagovala agentura odmítavě a z bezpečnostních důvodů nepovolila start družic do kosmu v prosinci 2017.

Podle profesora Marcuse Holzingera není největším problémem jejich velikost, ale především jejich rychlost. Pro IEEE Spectrum uvedl: „I při této malé velikosti teď ale mluvíme o dost velkém přesunu energie, která by něco mohla poškodit. Cokoliv takhle velkého a rychlého může být při srážce katastrofální.“

Satelit SpaceBee
Zdroj: Swarm Technologies

Ani zákaz ale nemohl Swarm Technologies zastavit. Využili zprostředkovatele, jímž byla společnost Spaceflight Industries. Ta netušila, že by mohl být s povolením nějaký problém, zejména poté, co je Swarm Industries ujistili, že je všechno v nejlepším pořádku a že všechna povolení mají. „Nikdy jsme vědomě do kosmu nedopravili zákazníka, který by nedostal licenci FCC,“ uvedla společnost Spaceflight Industries jako obranu.

Pirátská akce může mít (a zřejmě bude mít) pro Swarm Technologies dramatický dopad. FCC už totiž jako trest zrušila povolení pro jiné čtyři družice této společnosti – ty měly do vesmíru startovat v dubnu se společností Rocket Labs. Ta již potvrdila, že do kosmu nic neschváleného nevynese. Jak IEEE Spectrum, tak web CNBC se pokusili Swarm Technologies kontaktovat, její zástupci ale nereagují.