Japonský modul přistál na Měsíci jen 55 metrů od cíle

Japonský modul SLIM na Měsíci minulou sobotu přistál zhruba 55 metrů od vytyčeného cíle, což představuje bezprecedentní stupeň přesnosti, uvedla na své tiskové konferenci japonská vesmírná agentura Jaxa, která zveřejnila i první snímky z přistání.

Cíl přistát s modulem v okruhu do sta metrů od vytyčeného místa byl s rezervou naplněn. Obecně lunární mise přistávají na Měsíci s přesností několika kilometrů, uvedla agentura AFP, podle níž je japonské přistání mimořádný výkon. Japonsko se zároveň stalo pátou zemí, jíž se podařilo dopravit své zařízení na přirozenou oběžnici Země.

JAXA uvedla, že získala všechna data o přistání modulu SLIM během dvou hodin a sedmatřiceti minut po dosednutí na povrch Měsíce a předtím, než modul vyčerpal svou energii.

Snímky agentury JAXA z Měsíce
Zdroj: JAXA

Solární panely nebyly schopny vyrobit potřebnou elektřinu pravděpodobně kvůli tomu, že jsou nastaveny ve špatném úhlu, ale změna směru slunečního svitu by ještě mohla modul znovu nastartovat, věří JAXA. Už minulý týden oznámila, že necelé tři hodiny po přistání modulu na Měsíci vypnula jeho napájení elektřinou, aby šetřila baterii pro případný restart.

V oblasti jižního pólu Měsíce loni úspěšně přistál indický modul Vikrám, ruské Luně-25 se naopak přistání nezdařilo. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Indie a nyní Japonska už dříve Spojené státy, Rusko (Sovětský svaz) a Čína.