Ivermektin proti covidu nefunguje. Chválily ho nekvalitní nebo podvodné studie, ukázali vědci

Všechny vědecké studie, které poukazují na účinnost léku ivermektin proti covidu-19, obsahují vážné chyby nebo vykazují známky manipulace s daty, popsal server BBC s odkazem na zjištění čtyř nezávislých vědců. Ti posuzovali veškeré dostupné studie, v nichž se lék testoval na lidech nakažených koronavirem. Respektované klinické testy zabývající se účinností přípravku pak podle nich došly k závěru, že lék nemá vliv na zdravotní stav pacientů s covidem-19.

Ivermektin, který vznikl v 70. letech minulého století jako antiparazitikum, začala řada lidí nazývat zázračným lékem na covid-19, zejména v kruzích, které odmítaly nově vyvinuté vakcíny. Řada zemí, včetně Slovenska, pak schválila jeho mimořádné použití pro pacienty s těžkým průběhem onemocnění.

Nezávislá skupina amerických a australských lékařů a vědců posoudila veškeré dostupné studie s kontrolní skupinou ohledně účinnosti ivermektinu u covidových pacientů. Tyto studie by měly přinášet nejdůvěryhodnější výsledky. Jsou v nich zkoumáni pacienti náhodně rozdělení na dvě skupiny, přičemž první z nich je podáván lék a druhým z nich neúčinná látka, tedy placebo. Tým se zabýval rovněž šesti pozorovacími studiemi, jež pouze sledují, co se děje pacientům, kteří lék už berou.

Pět z 26 studií podle nezávislých výzkumníků vykazovalo známky padělaných dat, například v nich byly uvedeny u pacientů v podstatě nemožné údaje, nebo v nich byli někteří pacienti uváděni opakovaně. Dalších pět studií obsahovalo faktické chyby, například v nich byla špatně sečtená čísla. O jiných pak nic nevěděly místní zdravotní úřady nebo u nich panovalo podezření, že rozdělení pacientů do skupin nebylo zcela náhodné.

Čím horší studie, tím víc ivermektin chválí

Vědci došli k poznatku, že studie, které nejvíce naznačovaly účinnost ivermektinu proti covidu-19, zároveň budily největší podezření z manipulace s daty či nesprávného postupu autorů.

Největší a nejkvalitnější studii ohledně ivermektinu provedla McMasterova univerzita v Kanadě, která však došla k závěru, že užívání léku pacientům s covidem-19 nepřineslo žádný prospěch. Společnost Merck, která je jednou z firem, jež léčivo vyrábí, v únoru prohlásila, že nejsou žádné vědecké důkazy o účinnosti ivermektinu pro léčbu pacientů s koronavirem.

Lék schválilo nebo doporučilo několik států, například Indie, Jihoafrická republika, Peru, řada zemí v Latinské Americe a Slovensko. Některé země nicméně nakonec z tohoto stanoviska ustoupily. Podle BBC se přípravek těšil popularitě zejména v zemích, jež se potýkaly s malou dostupností vakcín.

Evropský lékový regulátor EMA nedoporučuje používat ivermektin k prevenci ani léčbě covidu-19. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v březnu umožnil zdravotnickým zařízením podávat přípravek pacientům s covidem-19 v rámci experimentální léčby. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně již předtím používala ivermektin jako součást léčby pacientů s nemocí covid-19, přičemž ohledně účinnosti léku provádí studii.