Imunita proti covidu vydrží nejméně půl roku, naznačují dva nové výzkumy

Podle studie barcelonského výzkumného ústavu IrsiCaixa mají lidé, kteří prodělali covid-19, protilátky proti této nemoci nejméně půl roku. Informovala o tom agentura EFE. Ke stejnému závěru došli minulý měsíc i britští vědci v podobné studii.

„Studie potvrdila, že pacienti s covidem-19 vytvářejí neutralizující protilátky, které jsou schopné blokovat virus, a tudíž mít ochranný účinek, nejméně šest měsíců od okamžiku nákazy,“ uvedl v prohlášení institut IrsiCaixa, který sídlí v Badaloně (součást barcelonské aglomerace) a který byl založen v roce 1995 jako ústav pro výzkum onemocnění AIDS. 

Studie vychází z půlročního sledování 210 lidí nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Polovina z nich neměla příznaky a polovina musela být po nákaze hospitalizovaná. Sledování také ukázalo, že pacienti s těžším průběhem nemoci mají větší tvorbu protilátek než ti s mírným průběhem.

Imunolog Benjamín Trinité, který se na studii podílel, připomněl, že vědci dosud neví, jak dlouho jsou protilátky schopné proti covidu-19 člověka ochránit. „Výsledky studie nám dovolují být optimisty a domnívat se, že imunita, ať už v reakci na nemoc či na vakcínu, by mohla trvat hodně dlouho,“ míní barcelonský imunolog, který se podílel i na výzkumu AIDS prováděném Newyorskou univerzitou.

K podobnému závěru, jaký nyní zveřejnil barcelonský institut, došli také vědci z Oxfordské univerzity. Ti minulý měsíc zveřejnili studii prováděnou na zdravotnících od dubna do listopadu a poté uvedli, že lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, se jí velmi pravděpodobně nemohou znovu nakazit nejméně šest měsíců.

Je samozřejmě možné, že imunita vydrží ještě delší dobu, ale zatím se to pomocí studií nedá spolehlivě dokázat; potvrdit nebo vyvrátit to budou moci až výzkumy v první polovině roku 2021. 

Proč je délka imunity důležitá

Výjimky, kdy se někdo nakazil podruhé, existují, ale zatím jich není mnoho. Ve většině případů má také zatím druhá infekce výrazně slabší průběh než ta první – opačný efekt se zatím objevil jen několikrát. 

Délka imunity je důležitá zejména kvůli očkování – podle ní se budou v dalších měsících a letech organizovat vakcinační plány. Podle výrobců očkování, která jsou již schválená, by měla imunita vyvolaná vakcínami vydržet přinejmenším stejně dlouho jako ta přirozená spojená s překonáním nemoci.