Chemie používaná v kosmetice může uspíšit pubertu, zjistili vědci

Kosmetika má vliv na její uživatele, zejména v době dospívání. Popsala to americká studie, jejíž autoři zkoumali vztah mezi chemikáliemi obsaženými v kosmetice a věkem dospívání. Problém spočívá zejména ve dvou látkách - diethylftalátu a triklosanu.

Používání drogistických a kosmetických výrobků obsahujících ftaláty a parabeny může u dívek uspíšit nástup puberty. K tomuto závěru dospěli vědci z americké kalifornské univerzity, podle nichž tyto chemikálie ovlivňují hormonální signály v těle a urychlují růst a dospívání. Dřívější pubertu vědci zaznamenali i u dívek, jejichž matky kosmetiku s těmito chemikáliemi používaly během těhotenství.

„Našli jsme důkazy, že některé chemické látky hojně používané při výrobě kosmetických přípravků souvisejí s dřívějším nástupem puberty,“ uvedla Kim Harleyová, která výzkum řídila. Studii zveřejnil ve svém nejnovějším vydání britský odborný magazín Human Reproduction.

Dva problémy

Podle Harleyové k dřívější pubertě přispívají zejména dvě látky. Diethylftalát, často používaný v parfémech a deodorantech, a triklosan, který je jako antibakteriální látka přítomen v některých mýdlech nebo zubních pastách. Vědci zjistili, že pokud ženy vykazují vysoké hladiny těchto látek během těhotenství, přijdou jejich děti do puberty rychleji. Konkrétně každé zdvojnásobení hladiny těchto látek v moči znamená nástup puberty o měsíc dříve.

I dívky, které při měření ve věku devíti let měly zvýšené hladiny parabenů, zastihla puberta dříve než jejich vrstevnice, které měly hladiny nižší.

Studie se zúčastnilo 388 dětí a jejich matek, jež se do dlouhodobého výzkumu zapojily už v letech 1999 a 2000.