Zpřísníme protiteroristické zákony, slíbila novozélandská premiérka. Řetězce stahují nože z regálů

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zavázala, že po pátečním útoku co nejrychleji zpřísní protiteroristické zákony. Islamista pobodal sedm lidí a stav tří z nich je kritický. Maloobchodní řetězec Countdown v reakci oznámil, že stahuje z volného prodeje nože a nůžky, útočník totiž použil právě nůž z obchodního regálu.

„Slibuji, že hned, jak znovu zasedne parlament, práci dokončíme – to znamená práci na co nejrychlejším schválení zákona, ne později než do konce měsíce,“ avizovala Ardernová s odkazem na protiteroristickou normu, jež mimo jiné kriminalizuje i přípravu a plánování útoku.

Novozélandská premiérka zároveň připustila, že nelze předpokládat, že by přísnější zákon v tomto případě útoku zamezil. „Jednalo se o vysoce motivovaného jedince, který jako záminku k útoku využil návštěvu supermarketu. Jde o velmi výraznou souhru okolností,“ konstatovala Ardernová.

Obchodní řetězec Countdown v reakci na aucklandský útok stahuje z regálů všechny nože a nůžky. Podle generální manažerky pro bezpečnost Kiri Hannifinové také zvažuje, jestli bude toto zboží dále prodávat.

„Chceme, aby se veškerý náš personál cítil bezpečně, když přijde do práce, zvláště po pátečních událostech,“ uvedla Hannifinová v prohlášení pro média. Podle místních médií stahují nože z běžného prodeje i další maloobchodní řetězce.

Policie na útočníka dohlížela

Policie dvaatřicetiletého extremistu zastřelila. Podle Ardernové se srílanský občan inspiroval takzvaným Islámským státem a byl pod neustálým dohledem. Policie muže sledovala i v době, kdy šel do supermarketu na předměstí Aucklandu, strážci zákona se domnívali, že si jde jen nakoupit. On ale sáhl po vystaveném noži a začal bodat lidi. Policisté ho dle svého prohlášení do minuty zastřelili.

Útočník pobodal pět lidí, další dva lidé byli zraněni při potyčce. Tři zranění jsou v kritickém stavu v nemocnici, další tři jsou stabilizovaní nebo mimo ohrožení života, píše AP. Sedmý zraněný se zotavuje doma.

Premiérka Ardernová popsala, že kvůli podpoře násilné ideologie inspirované Islámským státem byl útočník pod dohledem od roku 2016. Na Nový Zéland přicestoval v roce 2011 se studentským vízem a bez podezření, že by měl extremistické názory. Azyl mu byl udělen o dva roky později.

Ardernová dále řekla, že kvůli soudnímu příkazu nemůže vysvětlit, proč útočníka úřady nedeportovaly poté, co se u něj projevily sympatie s extremismem, ani zveřejnit jeho jméno. I kdyby to však možné bylo, ani v takovém případě by jeho jméno neuvedla. „Žádný terorista, ať už živý, nebo mrtvý, si nezaslouží, aby se jeho jméno sdílelo,“ zdůraznila premiérka.