Zprávu o dohodě zástupců Izraele a Palestinců ohledně snahy zmírnit napětí narušují vládní vyjádření

Zástupci Izraele a Palestinské autonomie se na bezpečnostní schůzce v Jordánsku dohodli, že se budou snažit zmírnit izraelsko-palestinské napětí a zabránit dalšímu násilí. Znovu setkat se hodlají v Egyptě, a to do měsíce, než začne muslimský postní měsíc ramadán. Během něj se v Izraeli zostřuje napětí, obzvlášť pokud se stejně jako letos kryje se židovským svátkem pesach. Někteří ministři ale už zpochybnili informace ohledně zmrazení procesu schvalování nových osad. A i v neděli pokračovaly násilnosti.

Podle prohlášení jordánského ministerstva zahraničí Izrael slíbil, že nebude schvalovat nové židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu po čtyři až šest měsíců. Deník Haarec ale s odkazem na svůj zdroj napsal, že slib se netýká legalizování devíti židovských osad z tohoto měsíce ani schválení výstavby sedmi tisíc bytových jednotek v židovských osadách z tohoto týdne.

Krátce po oznámení výsledků jednání ale ministr financí a šéf krajně pravicové strany Náboženský sionismus Bezalel Smotrič prohlásil, že žádné zmrazení výstavby osad nebude. Smotrič dostal tento týden široké pravomoci nad civilní správou na Západním břehu, což znamená, že může zasahovat i do legalizace židovských osad či výstavby nových. „Nevím nic o tom, co řekli či neřekli v Jordánsku. Ale jednu věc vím jistě: žádné zmrazení osad nebude. Ani na jeden den,“ napsal na Twitteru Smotrič.

Závazek na zmrazení výstavby na Západním břehu popřel i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Výstavba a schvalování v Judeji a Samaří bude pokračovat podle původních plánů a podle harmonogramu, bez jakýchkoli změn,“ uvedl na Twitteru s použitím biblických označení pro území Západního břehu.

Podobně se na Twitteru vyjádřil i ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir. „Co se stalo v Jordánsku (pokud se to stalo), zůstává v Jordánsku,“ napsal Gvir, který je též pro rozšiřování židovských osad na Západním břehu. Po legalizaci devíti osad v polovině února, za což Izrael kritizovaly USA i další země, řekl, že „území Izraele náleží izraelskému lidu“ a že chce osad „mnohem víc“.

Reakce izraelských ministrů po oznámení výsledků jordánských jednání kritizoval opoziční lídr Jair Lapid. „Tohle není vláda, to je nebezpečný chaos,“ uvedl Lapid. „Nemůže se stávat, aby Izrael poslal vysokou oficiální delegaci na schůzku podporovanou Spojenými státy, tam se na něčem dohodl a pak ministři vlády psali tweety, které tomu odporují,“ uvedl Lapid.

Schvalování židovských osad na Západním břehu, na němž chtějí mít Palestinci společně s Pásmem Gazy a východním Jeruzalémem svůj stát, považuje většina mezinárodního společenství za nelegální. A mnozí, včetně současné americké vlády či generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, to označují za překážku mírového procesu.

Aktuálního jednání v jordánské Akabě se zúčastnil ředitel izraelské bezpečnostní služby Šin Bet Ronen Bar a šéf národní bezpečnostní rady Cachi Hanegbi, šéf palestinské tajné služby Madžíd Faradž a také americký koordinátor národní bezpečnosti pro Blízký východ Brett McGurk a bezpečnostní činitelé Jordánska a Egypta.

Společná bezpečnostní skupina

Podle serveru The Times of Israel se izraelští a palestinští zástupci dohodli, že zřídí společnou bezpečnostní skupinu, která zváží obnovení izraelsko-palestinské bezpečnostní spolupráce. Ta byla přerušena před měsícem po razii izraelské armády proti palestinským radikálům na okupovaném Západním břehu Jordánu v Džanínu, při níž zemřelo deset Palestinců.

Obě strany se v Jordánsku nyní také dohodly, že se sejdou do měsíce v Egyptě, aby zhodnotily „pokrok“ ve své snaze o zmírnění napětí.

Ovšem i v neděli došlo na násilnosti. Poté, co palestinský radikál na Západním břehu zastřelil dva židovské osadníky, začaly večer desítky židovských osadníků útočit na Palestince a jeden byl zastřelen, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Nebylo jasné, zda stříleli osadníci, nebo izraelské bezpečnostní složky.

Server The Times of Israel přinesl večer záběry, na nichž hoří auta v blízkosti domů Palestinců na okupovaném Západním břehu v obci Huvára u Nábulusu. Podle palestinských zdravotníků byla zraněna stovka lidí při střetech s osadníky, kteří napadli i tři sanitky. Dvacet lidí skončilo v nemocnici poté, co se nadýchali kouře. Policie se snažila dav rozehnat slzným plynem.