Izraelská armáda udeřila na Západním břehu, jedenáct lidí zemřelo, raněných je stovka

Při zásahu izraelské armády na okupovaném Západním břehu Jordánu přišlo o život jedenáct Palestinců, včetně nejméně čtyř ozbrojenců a čtyř civilistů. Zraněných je více než sto. S odkazem na svědky a zdravotníky to uvedla agentura Reuters. Izraelští vojáci při operaci ve městě Nábulus podle ní zasahovali proti ozbrojencům z teroristické palestinské skupiny Islámský džihád. Podle agentury AP šlo o jeden z nejkrvavějších incidentů za téměř rok intenzivních střetů na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě. Washington vyjádřil hluboké znepokojení a generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému snížení napětí.

Izraelská armáda svou operaci v Nábulusu, kde zasahuje často, potvrdila. Vojáci podle ní opětovali palbu poté, co na ně ozbrojenci začali střílet, když přišli zatknout údajné teroristy podezřelé z plánování útoků. Incident si nevyžádal žádné izraelské oběti, uvedla armáda.

Vysoce postavený představitel armády sdělil, že razie trvala přibližně čtyři hodiny, přičemž ozbrojenci na vojáky stříleli z okolních střech a z motocyklů.

Palestinská teroristická skupina Islámský džihád uvedla, že izraelské jednotky obklíčily dům v Nábulusu se dvěma z jejích velitelů, což vyvolalo střet, do kterého se zapojili další ozbrojenci. Na místě byly slyšet výbuchy a místní mladíci podle Reuters házeli na obrněná vozidla kameny. 

Místo izraelské razie v Nábulusu
Zdroj: Raneen Sawafta/Reuters

„Operace probíhala v lokalitě, která je známá svou radikální vyhroceností proti jakýmkoliv aktivitám izraelské armády,“ reportuje z Izraele zpravodaj ČT David Borek.

Palestinské zdroje uvedly, že oba velitelé Islámského džihádu byli zabiti spolu s dalším ozbrojencem. Mezi mrtvými jsou také nejméně čtyři civilisté, včetně dvaasedmdesátiletého muže a čtrnáctiletého chlapce, píše agentura Reuters. Zraněno podle zdravotníků bylo 102 dalších Palestinců, z toho šest vážně. Bilance mrtvých a raněných je podle Borka na poměry pravidelných izraelských razií vysoká. 

Palestinské teroristické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy a někdy bojuje po boku Islámského džihádu, uvedlo, že ozbrojenci byli čtyři, včetně jednoho z Hamásu, píše Reuters. Zároveň Hamás naznačil, že by mohl podniknout odvetu.

Studio ČT24: Zásah Izraelců proti radikálům v Nábulusu (zdroj: ČT24)

Opakovaný cíl razií

„Odsuzujeme razii okupantů v Nábulusu a voláme po konci trvajících útoků na naše lidi,“ prohlásil mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Agentura Reuters připomíná, že v Nábulusu a nedalekém Dženínu izraelské síly v posledním roce zasahovaly několikrát.

„Od loňského jara začala růst vlna palestinských útoků na Izraelce v rámci Izraele a také na Západním břehu. Izraelská armáda reagovala tím, že spustila operaci Vlnolam, která probíhá skoro každý den nebo minimálně každý týden několikrát v podobě razií ve městech na Západním břehu, při kterých se zatýká,“ vysvětluje Borek.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví letos zahynulo nejméně padesát Palestinců – ozbrojenců a civilistů. Borek shrnuje, že loni armádní zásahy vedly ke smrti sto sedmdesáti Palestinců a zatčení dalších dvou tisíc.

Izraelské ministerstvo zahraničí uvádí, že v důsledku palestinských útoků zemřelo deset Izraelců a ukrajinských turistů.

Guterres chce snížení napětí i zastavení stavby židovských osad

Generální tajemník OSN Guterres vyzval k okamžitému zklidnění napětí mezi Izraelem a Palestinci, aby se zabránilo dalšímu násilí. Zároveň uvedl, že by se výstavba izraelských osad na okupovaných palestinských územích měla okamžitě zastavit, a odsoudil terorismus.

„Každá nová osada je další překážkou na cestě k míru. Veškerá osadnická činnost je podle mezinárodního práva nezákonná a musí být zastavena. Podněcování násilí je zároveň slepou uličkou. Nic neospravedlňuje terorismus, (který) musí všichni odmítnout,“ řekl Guterres podle agentury AFP. Situaci na Západním břehu Jordánu označil za nejbouřlivější za poslední roky. „Naší okamžitou prioritou musí být zabránit další eskalaci, snížit napětí a obnovit klid.“

„Spojené státy jsou velmi znepokojeny mírou násilí v Izraeli a na Západním břehu,“ reagoval na nejnovější střet mluvčí americké diplomacie Ned Price. Počínání izraelských jednotek přímo nekritizoval, dodal nicméně, že jakkoli Washington bere v potaz reálné obavy Izraele, znepokojuje jej vysoký počet zraněných a úmrtí civilistů.

Saúdská Arábie razii odsoudila a egyptské ministerstvo zahraničí, které často vystupuje jako prostředník mezi Izraelem a Hamásem, vyjádřilo znepokojení.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Z Pásma Gazy se Izrael stáhl a nyní ho ovládá teroristické hnutí Hamás.

Východní Jeruzalém Izrael anektoval a Západní břeh Jordánu okupuje. Na Západním břehu Jordánu žije na půl milionu židovských osadníků a asi tři miliony Palestinců.