Zelenskyj vyslechl v Římě slova podpory. Setkal se i s papežem

Itálie plně podporuje Ukrajinu v jejím odporu proti ruské invazi, řekl v sobotu ukrajinskému prezidentu Volodymyrovi Zelenskému jeho italský protějšek Sergio Mattarella na úvod jejich setkání v Kvirinálském paláci. Zelenskyj se dále setkal s premiérkou Giorgiou Meloniovou, která přislíbila pokračování vojenské podpory. Potkal se i s papežem Františkem. V neděli odcestuje na návštěvu Německa, uvedla agentura DPA s odvoláním na zdroje z vládních kruhů. Německo v sobotu slíbilo Ukrajině další velký balík vojenské pomoci.

„Podporujeme mír, pokud to bude spravedlivý mír,“ uvedla italská premiérka, která vyzvala Rusko, aby zastavilo agresi. Podle ní nelze mír Ukrajině vnutit. „Budeme i nadále poskytovat pomoc, i tu vojenskou, aby Ukrajina měla při jednání (o míru) pevnou pozici,“ dodala premiérka. Ujistila, že Řím podporuje postupnou integraci Ukrajiny do Evropské unie a partnerství mezi Ukrajinou a Severoatlantickou alianci.

Zelenskyj při tiskové konferenci poděkoval italské vládě za poskytnutou pomoc. Podle něj během setkání padla „významná rozhodnutí o ochraně našeho nebe“. Zelenskyj také připomněl osud ukrajinských dětí zavlečených do Ruska.

„Je mi ctí, že jste přijel do Říma,“ řekl prezident Mattarella Zelenskému v projevu, který odvysílala italská televize. „Požádal jsem o opětovné setkání s vámi po našem rozhovoru před lety. V tomto odlišném stavu věcí jsme plně na vaší straně,“ dodal italský prezident.

Do Říma přiletěl Zelenskyj v sobotu ráno. Na letišti Ciampino ho přivítal šéf italské diplomacie Antonio Tajani. Při cestě k prezidentskému paláci míjela Zelenského kolona skupinky s ukrajinskými vlajkami. Jedna osoba držela v ruce nápis odsuzující Rusko. Zelenskyj, jehož letadlo nad italským vzdušným prostorem doprovázely stíhačky, má být také hostem populární italské televizní talk show.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po příletu do Itálie
Zdroj: Profimedia/ANSA/TELENEWS

Papež

Papež František přijal Zelenského poprvé od začátku obnovené ruské invaze. Setkali se na soukromé audienci a poté i s vatikánským tajemníkem pro styky se státy Paulem Gallagherem. Papež daroval ukrajinskému prezidentu malou sošku s podobou olivové ratolesti, což je jeden ze symbolů míru. Zelenskyj papežovi předal ikonu Panny Marie namalované na neprůstřelné vestě.

Zelenskyj uvedl, že papežovi představil ukrajinský plán na dosažení míru. „Navíc jsem požádal o odsouzení ruských zločinů na Ukrajině. Nelze totiž klást na stejnou úroveň oběť a agresora,“ uvedl ukrajinský prezident. Dodal, že je papežovi vděčný za pozornost, kterou věnuje tragédii milionů Ukrajinců. „Mluvil jsme o desítkách tisíc deportovaných ukrajinských dětí. Musíme vyvinout veškerou snahu, aby se vrátily domů,“ napsal Zelenskyj.

„Oba se shodli na potřebě pokračovat s humanitárními činnostmi na podporu obyvatelstva,“ řekl po jednání vatikánský mluvčí Matteo Bruni. Podle něj papež zdůraznil „naléhavou potřebu činů lidskosti vůči nezranitelnějším lidem, nevinným obětem konfliktu“.

Volodymyr Zelenskyj jedná v Římě s papežem Františkem
Zdroj: Vatican Media/Reuters

František opakovaně kritizuje válku na Ukrajině a vyzývá ke konci bojů, jednoznačně však neoznačil jejího viníka. Ukrajinský národ označil za „mučednický“, kriticky se však vyjadřoval i k dodávkám zbraní, které Ukrajina dostává od západních států.

Papež nedávno oznámil, že Vatikán připravil svou mírovou misi, žádné další detaily však nezveřejnil. Ukrajina i Rusko následně prohlásily, že o žádné katolické misi nic nevědí. František také uvedl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska.

Cesta do Německa

Z Itálie by se v neděli měl vydat do Německa. Zprvu bylo nejasné, zda Zelenskyj nepřicestuje do Berlína z Itálie již v sobotu večer. V Berlíně by měl Zelenskyj podle předchozích informací tisku jednat s kancléřem Olafem Scholzem a spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Odpoledne by se pak mohl zúčastnit v Cáchách předání Ceny Karla Velikého pro osobnosti, které se mimořádně zasloužily o jednotu Evropu.

První neoficiální informace o Zelenského cestě do Německa se v německém tisku objevila již na začátku května. Zahraniční cesty ukrajinského prezidenta obvykle podléhají utajení a podrobnosti jsou jasné až ve chvíli, kdy státník dorazí na místo. Německá policie začala únik informací do médií vyšetřovat.

Německo oznámilo dosud největší pomoc

Německé ministerstvo obrany také v sobotu oznámilo, že připravuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard korun). Zásilka bude obsahovat dvacet bojových vozů Marder, třicet tanků Leopard 1, dvě stě průzkumných dronů, čtyři systémy protiletecké obrany IRIS-T i s municí, dále pak dělostřeleckou munici a více než dvě stě obrněných bojových a logistických vozidel. Jde zatím o největší německou zásilku od obnovené ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

O chystané dodávce německých zbraní Ukrajině nejprve informoval web německého týdeníku Der Spiegel. Informaci potvrdil na sociální síti Telegram také šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Ukrajina se v poslední době snažila přesvědčit své spojence, aby jí poskytli zbraně dlouhého doletu, stíhačky a munici, aby mohla zahájit účinnou protiofenzivu proti ruské armádě.