Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby a generální prokurátorku, zaměstnanci jejich úřadů podle něj pracovali proti státu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova a generální prokurátorku Irynu Venediktovou. Informovala o tom agentura Unian. Podle agentury Reuters Zelenskyj prohlásil, že desítky jejich podřízených z obou úřadů pracují proti Ukrajině na okupovaném území.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

Příkazy k odvolání obou činitelů byly zveřejněny na stránkách prezidentské kanceláře. Agentura Reuters cituje Zelenského prohlášení, podle kterého někteří úředníci prokuratury a Státní bezpečnostní služby pracují nyní proti Ukrajině na okupovaném území. 

„Více než šedesát zaměstnanců prokuratury a SBU zůstalo na okupovaném území a pracuje proti našemu státu,“ uvedl Zelenskyj ve večerním projevu.

„Takové množství zločinů proti základům národní bezpečnosti státu a vazby, které byly zaznamenány mezi pracovníky ukrajinských bezpečnostních složek a ruských speciálních služeb, vyvolávají velmi vážné otázky směrem k příslušným představitelům,“ dodal s tím, že se proto rozhodl Bakanova a Venediktovovou odvolat. Na její místo Zelenskyj jmenoval dosavadního zástupce Oleksije Symonenka.

Stovky trestních řízení kvůli kolaboraci

Zelenskyj také uvedl, že pracovníci státních zastupitelství, orgánů předběžného vyšetřování a dalších orgánů činných v trestním řízení zaevidovali 651 trestních řízení týkajících se vlastizrady a kolaborace s nepřítelem. V 198 trestních řízeních byla vznesena obvinění proti příslušným osobám, řekl Zelenskyj podle serveru Ukrinform.

Server Politico s odvoláním na své zdroje minulý měsíc uvedl, že se Zelenskyj chystá odvolat Bakanova z funkce šéfa Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Stát se tak mělo kvůli sérii neúspěšných operací kontrarozvědky a rovněž ztráty města Cherson na začátku ruské invaze. 

Bakanov je podle agentury Reuters přítelem Zelenského od dětství, do funkce byl jmenován v roce 2019 s cílem provést reformy v SBU a očistit ji od ruského vlivu. V době předvolební kampaně Bakanov řídil Zelenského štáb. Dříve stál také v čele prezidentovy strany Sluha národa.

Venediktová byla mimo jiné zodpovědná za stíhání ruských válečných zločinů na Ukrajině. Byla první ženou, která na Ukrajině zastávala post generální prokurátorky. Ve funkci působila od roku 2020.