TÉMA

Ivan Bakanov

Rychlé ovládnutí Černobylu okupanty nebyla náhoda. Stála za tím síť ruských agentů, píše Reuters

Když 24. února odpoledne dorazila první obrněná vozidla ruské invazní armády do černobylské jaderné elektrárny, narazila zde na ukrajinskou jednotku pověřenou obranou tohoto nechvalně proslulého zařízení. Za necelé dvě hodiny a bez boje však 169 členů ukrajinské Národní gardy složilo zbraně. Rusko ovládlo Černobyl, kde jsou uloženy tuny jaderného odpadu a který je klíčovým místem pro další postup na Kyjev. Vyšetřování agentury Reuters zjistilo, že tento ruský úspěch nebyl náhodou, ale součástí dlouholeté kremelské operace. Ta se zaměřila na infiltraci ukrajinského státu tajnými agenty.
29. 7. 2022|

Zelenskyj šéfa tajné služby a generální prokurátorku neodvolal, ale postavil mimo službu, upřesnil Kyjev

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová a šéf tajné služby SBU Ivan Bakanov nepřišli o funkce, ale jsou jen dočasně uvolněni z funkcí, dokud neskončí vyšetřování, upřesnila prezidentská kancelář zprávu z nedělního večera, podle níž prezident Volodymyr Zelenskyj oba odvolal.
18. 7. 2022|

Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby a generální prokurátorku, zaměstnanci jejich úřadů podle něj pracovali proti státu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova a generální prokurátorku Irynu Venediktovou. Informovala o tom agentura Unian. Podle agentury Reuters Zelenskyj prohlásil, že desítky jejich podřízených z obou úřadů pracují proti Ukrajině na okupovaném území.
17. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 00:20|