Zelenskyj navštívil frontovou Avdijivku, uvedl Kyjev. Podle Kremlu byl Putin v okupovaných regionech

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý navštívil vojáky ve frontovém městě Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, o které ukrajinští obránci svádí těžké boje s ruskými invazními silami. Informovala o tom ukrajinská prezidentská kancelář. Podobné informace přišly předtím i z druhé strany fronty – Kreml tvrdí, že ruský vládce Vladimir Putin navštívil vojenská velitelství ve dvou okupovaných ukrajinských regionech, v Chersonské a Luhanské oblasti.

Zelenskyj si v Avdijivce vyslechl zprávy vojenských velitelů o situaci na bojišti, pohovořil s vojáky a předal jim vyznamenání, uvádí prezidentská kancelář. „Mám tu čest být zde a poděkovat vám za vaši službu, za to, že bráníte naši zemi, Ukrajinu, naše rodiny,“ řekl Zelenskyj vojákům. 

Ukrajinský prezident v poslední době navštívil hned několik regionů. Například na konci března byl podle svého úřadu v Sumské oblasti na severovýchodě země, kterou ukrajinské ozbrojené síly osvobodily od ruské invazní armády před více než rokem.

Předtím navštívil Chersonskou, Charkovskou, Záporožskou či Dněpropetrovskou oblast a vypravil se také do míst poblíž města Bachmut, o které invazní vojska a obránci svádějí těžké boje.

Kreml: Putin u okupačních sil

Dříve během úterý uvedl Kreml, že ruský vládce byl v okupovaných místech Chersonské a Luhanské oblasti. Záběry zveřejněné Moskvou mimo jiné ukazují sedmdesátiletého Putina, jak vystupuje z vojenského vrtulníku, poté z automobilu, prochází kolem budov a zachycují také jeho jednání s vojenskými veliteli. Na videu jsou rovněž záběry – na kterých není vidět Putin – z průjezdu kolony kolem ukazatele označujícího vjezd do města Heničesk v Chersonské oblasti.

Mluvčí Kremlu později uvedl, že na místě byl Putin v pondělí. Na jednom ze záběrů ovšem mluvil ruský vládce o blížících se velikonočních svátcích – ty pravoslavné připadly na uplynulou neděli.

Podle listu Kommersant šéf Kremlu navštívil vojenské uskupení „Dněpr“ v Chersonské oblasti a poté velitelství národní gardy „Vostok“ v Luhanské oblasti.

Putin v Chersonské oblasti podle ruských médií vyslechl zprávy velitelů o situaci na bojišti, kde se Rusko už téměř čtrnáct měsíců neúspěšně snaží porazit Ukrajinu. Ruští okupanti se loni na podzim stáhli z města Cherson a dalších míst v okolí a podle agentury Reuters v očekávání ukrajinské protiofenzivy posilovali své pozice na protějším břehu řeky Dněpr.

Pokud k Putinově cestě došlo, bylo to zřejmě poprvé, co zamířil do Chersonské a Luhanské oblasti od začátku války.

Záběr z videa, které údajně ukazuje Putinovu cestu na okupovaná území
Zdroj: ČTK/AP

Mariupol

Podle agentury TASS byl Putin před tím na návštěvě některého z „nových ruských regionů“, jak Moskva nazývá okupovaná ukrajinská území, 19. března. Tehdy podle ruských úřadů navštívil přístavní město Mariupol, které se stalo symbolem ukrajinského odporu, než ho Rusko po tuhých bojích loni v květnu ovládlo. Šéf Kremlu se podle záběrů ze zničeného města, kde kvůli bojům zahynulo podle úřadů velké množství civilistů a mnoho obyvatel uprchlo, setkal s lidmi, které ukrajinská média později označila jako proruské aktivisty.

„Putinova degradace je působivá. Před rokem svět čekal na jeho vyjádření. Teď už ne. Žádný takový politický aktér už není. Existuje jen ‚zvláštní tour‘ autora masových vražd na okupovaných a zničených územích, aby si naposledy vychutnal zločiny svých přisluhovačů,“ napsal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na Twitteru.

Server Ukrajinska pravda zároveň k záběrům návštěvy poznamenal, že z nich není zřejmé, kde přesně se Putin nacházel. Neexistuje žádný skutečný důkaz, že byl Putin na Ukrajině, uvádí na závěr své zprávy ukrajinský deník.