Zelenskému se podařilo Ukrajince spojit tak, že to vydrží navždy, hodnotí bývalý šéf CIA pro Evropu

Události, komentáře: Rozhovor s Rolfem Mowatt-Larssenem (zdroj: ČT24)

Ruský vládce Vladimir Putin překonal krutostí ve válce proti Ukrajině všechny obavy, které měl Západ. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl bývalý vedoucí operační důstojník CIA Rolf Mowatt-Larssen. Naopak Volodymyru Zelenskému se podle něj podařilo nevídaným způsobem spojit Ukrajince. Mowatt-Larssen býval ředitelem CIA pro Evropu a velkou část zpravodajské kariéry se věnoval Rusku. Osobně se zná s minulým i současným šéfem ruské FSB. Rozhovor s ním vedla v Událostech, komentářích Jana Peroutková.

V polovině února jste pro harvardské noviny řekl: Je to potenciálně rozhodující rok. Proč si myslíte, že by rok 2023 mohl být rozhodující?

Je to rozhodující rok v tom smyslu, že Rusko i Ukrajina musí ukázat, zda jedna či druhá země může válku ukončit. První rok nám ukázal, že je to nesmírně intenzivní a velmi ničivá válka. Došlo k neuvěřitelným ztrátám na životech. Je to pohroma, pokud jde o lidská práva, a bude velmi obtížné válku vést donekonečna. Kyjev by chtěl získat zpět svá území, Rusko chce ovládat jihovýchodní část Ukrajiny. Možná, že tak za půl roku bychom mohli vědět, jestli jedna či druhá armáda bude schopná letos zvítězit. Bude to velmi obtížné pro obě armády, protože musí získat velké výhody, aby vyhrály rozhodujícím způsobem.

Tím, že Putin svými činy sjednotil NATO a Ukrajinu posunul blíž Evropské unii, dosáhl toho, čeho se nejvíc obával. Je to znamení toho, že to špatně předvídal, co se bude dít?

Domnívám se, že největší Putinovo zklamání spočívá ve výkonu jeho armády. To ho jistě velmi zklamalo, je to spektakulárně špatné. A Ukrajina se opravdu přiblížila NATO. On nečekal, že NATO se kvůli válce rozšíří. Myslím, že Ukrajina jednou vstoupí do NATO, až skončí válka. 

Co teď dokáže Putina zastavit?

Doufal bych, že snad Rusové samotní, anebo někdo v jeho vládě, kdo si pomyslí, že zašel příliš daleko. Putina jsem sledoval dlouho a i já jsem šokován jeho ochotou takhle vystavovat lidi smrti ve válce. Překonal veškeré obavy Západu – v násilí, destrukci a ztrátách na životech, které tato válka způsobila na obou stranách. Zahrnuje to i ruské vojáky a ruské občany. Ukrajina je obětí, ale všichni se vlastně obětují kvůli jeho marnivosti.

Co byste řekl rok od začátku války o ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenském?

Nejsem Ukrajinec, ale miluji demokracii a sebeurčení a jsem velice hrdý na Volodymyra Zelenského a na Ukrajince. Jsou neuvěřitelně stateční a on je muž, který vstoupí do historie. Četl jsem čísla z nezávislého průzkumu. Z toho vyplývalo něco, co by určitě zlobilo Vladimira Putina: On (Zelenskyj) spojil Ukrajince v duchu nezávislosti, Zelenskyj je symbolem svobodné Ukrajiny. Řekl: Ukrajina je jedna armáda, všichni Ukrajinci jsou spojeni proti Rusům. Podařilo se mu Ukrajince spojit v této válce tak, že to vydrží navždycky. To je obrovský úspěch.