Z Oděsy uprchla po prvních ruských útocích. Po roce se ukrajinská zpěvačka vrátí na jeviště v Česku

Události ČT: Příběh ukrajinské zpěvačky v Česku (zdroj: ČT24)

Olha Poltoraková byla ještě před rokem sólistkou Oděské filharmonie. Krátce po prvních ruských raketových útocích domov opustila se třemi dětmi. Skoro po roce teď zase předstoupí před diváky, už ale ve sboru českého Národního divadla.

Ve sboru jsou s Olhou další čtyři uprchlice. V září prošly konkurzem do chystané inscenace Bakchantky ve Stavovském divadle. „Je to pokračování mého života, který jsem měla do války, a jsem moc ráda, že můžu být součastí takového hezkého představení v České republice,“ popisuje svou motivaci.

„Když je možnost získat pro tento úkol špičkové zpěvačky evropského formátu, u kterých ještě navíc dojde k tomu, že se nemohou věnovat své profesi,“ dodává režisér inscenace Jan Frič k výběru Olhy. 

Kromě divadla pracuje i jako učitelka zpěvu. Otec rodiny, který také pokračuje ve svém oboru, se v Praze uplatnil jako vědec. „Nečekáme na nic. Jen prostě žijeme a snažíme se být mezi Čechy a nevadit ostatním. Prostě pokračovat svůj život. Teď už v České republice,“ uzavírá Olha.