TÉMA

Uprchlice

Z Oděsy uprchla po prvních ruských útocích. Po roce se ukrajinská zpěvačka vrátí na jeviště v Česku

Olha Poltoraková byla ještě před rokem sólistkou Oděské filharmonie. Krátce po prvních ruských raketových útocích domov opustila se třemi dětmi. Skoro po roce teď zase předstoupí před diváky, už ale ve sboru českého Národního divadla.
13. 2. 2023|

Příběhy uprchlic z Mariupolu. Pro jednu je Kyjev novým domovem, druhá doufá v návrat domů

Dvě ženy z Mariupolu mají za sebou různé prožitky, obě však našly nový domov v hlavním městě. Jedna nastálo, jedna jen dočasně. První z nich, Elvira Bortsová, přežila holocaust i nacistické obléhání Leningradu. Po válce jako sirotek začala nový život v Mariupolu. Ten srovnali Rusové se zemí, a tak teď v Kyjevě už potřetí začíná odznova. To uprchlice Olena doufá, že se z hlavního města bude moci vrátit domů do Mariupolu, kde stále bojuje její syn. Příběhy obou z nich sledoval v reportáži pro ČT Andreas Papadopulos.
3. 5. 2022|

Ikonická fotografie mladé Afghánky obletěla celý svět, žena ze snímku dnes žije v Itálii

Celý svět ji znal jako afghánskou dívku, dokonce jako afghánskou Monu Lisu. Její ikonický portrét z obálky časopisu National Geographic z roku 1985 obletěl celou planetu. Teprve v roce 2002 se k neznámé podařilo přidat jméno – Šarbat Gulaová. Po obnovení nadvlády Talibanu dostala dnes už vdova se svými dětmi šanci na nový začátek v Itálii.
27. 11. 2021|