Z hromadných hrobů v Keni vyzvedávají desítky těl, patrně jde o oběti hladovějící sekty

Desítky těl byly za posledních několik dní nalezeny v hromadných hrobech na východě Keni. Zřejmě jde o členy sekty, které jejich duchovní vůdce vyzval, aby hladověli a dostali se tak do nebe.

Sekta, k níž patřili lidé, jejichž těla nyní úřady vyzvedávají, se nazývá Good News International Church. Její vůdce Paul Makenzi (někdy psaný Mackenzie) byl zatčen 14. dubna poté, co úřady obdržely informace o mělkých hrobech s nejméně 31 těly jeho následovníků. 

Hromadné hroby úřady exhumují v lese Shakahola na východě Keni, kde sekta sídlila. Policie začala pozemek prohledávat poté, co ji někdo z řad veřejnosti upozornil na podezřelé dění. Na pozemku pak policisté objevili patnáct podvyživených lidí, z nichž čtyři později zemřeli. Makenziho stoupenci policii řekli, že hladověli na pokyn svého duchovního vůdce, aby se mohli „setkat s Ježíšem“. 

„Odpovědné osoby mě informovaly, že kromě včerejšího (pondělního ) počtu 73 těl se nám do této hodiny podařilo objevit dalších šestnáct těl, takže celkový počet je 89,“ řekl ministr vnitra Kithure Kindiki. Dodal, že úřady našly další tři přeživší, dohromady již 34.

Pohřešovaných je přes dvě stě

Počet obětí by podle agentury Reuters mohl ale nadále stoupat, jelikož keňský Červený kříž uvedl, že pátracímu středisku, které provozuje místní nemocnici, bylo nahlášeno přes dvě stě pohřešovaných.

Pastor Makenzi je nyní ve vazbě, kde drží hladovku. Vůdce sekty byl v minulosti už dvakrát zatčen, a to v roce 2019 a v březnu tohoto roku v souvislosti s úmrtím dětí. V obou případech byl propuštěn na kauci, vyšetřování ale dál pokračuje.