Wyomingští demokraté podpořili Bidena. Většina hlasů dorazila předtím, než odstoupil Sanders

Demokraté amerického státu Wyoming podle očekávání výrazně podpořili bývalého viceprezidenta Joea Bidena jako kandidáta pro nadcházející volby prezidenta Spojených států. Oznámila to wyomingská organizace Demokratické strany. Drtivá většina hlasů byla straně doručena ještě předtím, než z boje odstoupil Bernie Sanders.

Wyoming, kde žije zhruba šest set tisíc obyvatel, rozhodoval o čtrnácti delegátech pro letní stranický sjezd, který zvolí oficiálního kandidáta demokratů. Tím se podle všeho stane právě Biden, neboť jeho poslední soupeř, senátor Bernie Sanders, prezidentskou kampaň ukončil.

Podle zveřejněných údajů Bidena podpořilo 72,2 procenta hlasujících, zatímco Sandersovi dalo hlas zbylých 27,8 procenta. Bidenovi tak připadlo deset delegátů a Sandersovi byli připsáni čtyři. Podle webu stanice CNN doručilo 92,6 procenta hlasujících svůj lístek ještě předtím, než Sanders z boje odstoupil. 

Ve Wyomingu se stranický nominant do prezidentských voleb nevybírá v běžnějších primárkách, tedy stranických volbách, nýbrž na takzvaném výboru či shromáždění (caucus). Kvůli pandemii bylo konání tohoto shromáždění zrušeno a o téměř dva týdny odloženo, aby mohlo co nejvíc lidí hlasovat poštou.

Stranická shromáždění demokratů ve Wyomingu jsou uzavřená, což znamená, že se jich mohou zúčastnit jen registrovaní příznivci strany. Lidé, kteří chtěli hlasovat, se museli u wyomingských demokratů zapsat nejpozději do 20. března.

Sanders Bidena podpořil, delegáty však sbírá dál

Pro nominaci do prezidentských voleb za Demokratickou stranu potřebuje kandidát získat na stranickém sjezdu hlasy 1991 ze 3979 delegátů. Podle televize CNN si Biden během dosavadních primárek a stranických shromáždění už zajistil podporu 1297 delegátů, Sanders jich má na své straně 911.

Sanders, ač z klání odstoupil a Bidena podpořil, řekl, že má v úmyslu ve zbývajících primárkách a shromážděních delegáty dál sbírat.