Vrtulníky, skrývání v tunelu, výbuchy i pláč. Trump popsal zabití vůdce IS Bagdádího

Události: Američané zabili Bagdádího (zdroj: ČT24)

Americké speciální jednotky zabily vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) Abú Bakra Bagdádího. Potvrdil to prezident Donald Trump v mimořádném projevu. „Zemřel jako pes a jako zbabělec,“ prohlásil. Spojené státy na přípravě akce spolupracovaly s Rusy, Turky, Syřany, Iráčany i Kurdy.

„Včera večer Spojené státy předvedly teroristu číslo jedna před spravedlnost. Abú Bakr Bagdádí je mrtev,“ prohlásil Trump. „Byl zakladatelem a vůdcem takzvaného Islámského státu, což byla ta nejkrutější a nejnásilnější organizace na celém světě,“ dodal.

„Speciální jednotky armády USA provedly velice odvážný a nebezpečný zásah v severozápadní Sýrii,“ upřesnil s tím, že Američané neztratili žádného vojáka. Ministr obrany Mark Esper později upřesnil, že dva vojáci utrpěli menší zranění, nicméně už jsou zase ve službě.

Mimořádný projev Donalda Trumpa k zabití šéfa IS Bagdádího (zdroj: ČT24)

Skrýval se v tunelu

„Přistáli jsme s osmi vrtulníky. Vystoupila z nich jednotka úžasných bojovníků. Nemohla vstoupit přes hlavní vchod, protože byl zaminován. Musela odstřelit několik děr ve zdech,“ popsal Trump detaily zásahu a dodal: „Hodně se tam střílelo. Hodně tam explodovaly výbušniny.“

„Snažili jsme se volat na Bagdádího a vyzývali jsme ho, aby se vzdal. On ale odmítl a schoval se do podzemí,“ popsal šéf Pentagonu.

Zprávy: Američané zabili Bagdádího. Z jeho sídla zbyly trosky (zdroj: ČT24)

„Celou dobu plakal a křičel,“ popsal Trump reakci Bagdádího, který se skrýval v tunelu končícím ve slepé uličce. „Spolu se svými třemi dětmi se vyhodil do povětří,“ upřesnil dále. Tělo prý bylo výbuchem zohaveno, vojákům se ho však podařilo identifikovat vizuálně i pomocí vzorků DNA.

Většina lidí v jeho okolí se prý vzdala. Američané z místa evakuovali jedenáct dětí. „Byli tam další bojovníci, kteří jsou v současné době ve vazbě,“ doplnil prezident. Jejich počet neupřesnil.

Spolupráce s Rusy, Turky, Syřany, Iráčany i Kurdy

Po akci se Američané evakuovali přes vzdušný prostor, který v Sýrii kontroluje Rusko. Moskva s tím podle Trumpa souhlasila, byť ruské ministerstvo obrany tuto informaci později vyvrátilo. Dostali se také do tureckého vzdušného prostoru, o čemž Ankara věděla. Na jejich vrtulníky prý nad Sýrií stříleli místní ozbrojenci, které však Američané rychle zabili.

Mise trvala asi dvě hodiny a Američanům se při ní podařilo získat důležité informace o plánech IS. Trump zmínil, že operace se odehrála za pomoci dalších národů a lidí. Jmenovitě poděkoval Rusku, Turecku, Sýrii, Iráku a syrským Kurdům. Samotné akce se však účastnily pouze americké síly z různých jednotek.

Prezident varoval všechny příslušníky organizací, které Američané považují za teroristické, že je čeká stejný osud.

Předchozí zprávy o akci

O akci před Trumpovým  projevem přicházela řada zpráv. „Naše zdroje v Sýrii potvrdily iráckému zpravodajskému týmu, jehož úkolem je pronásledovat Bagdádího, že byl zabit spolu se svým osobním strážcem v Idlíbu poté, co byl objeven jeho úkryt, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlíbu na tureckou hranici,“ citoval Reuters jeden ze zdrojů.

Oblast Idlíbu na severu Sýrie je posledním územím kontrolovaným vesměs islamistickou opozicí vůči režimu Bašára Asada.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019. Idlib v zeleném území na severozápadě.
Zdroj: syria.liveuamap.com

Bagdádí se mohl skrývat u hranice s Tureckem mimo jiné proto, že bombardování v její blízkosti se všechny armády obávají kvůli riziku mylného zasažení jeho území, upozornil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Podle něj obyvatelé zmíněné oblasti prý slyšeli nejprve drony a poté skupinu amerických bojových helikoptér, které útočily několik desítek minut. Džihádisté prý na ně stříleli do vzduchu.

Zpravodaj Borek komentuje zprávy o zabití Bagdádího (zdroj: ČT24)

Řada zdrojů

Jako první přinesl zprávu o zabití Bagdádího list Newsweek s odvoláním na nejmenovaného amerického armádního činitele. Podle něj akci provedly speciální síly po získání využitelné zpravodajské informace.

Smrt Bagdádího později potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů. Kromě iráckých k nim patří i íránské. „Írán byl informován o smrti Bagdádího syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu,“ citoval Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Irácká státní televize zveřejnila záběry, které jsou podle ní z akce. Na záznamu pořízeném za denního světla je vidět kráter v zemi a pravděpodobné následky útoku, včetně roztrhaného a krví potřísněného oblečení na zemi. Na dalším, nočním záznamu je vidět explozi.

Irácký expert na boj proti terorismu v ní v této souvislosti tvrdil, že k vystopování místa, kde se Bagdádí nacházel, pomohly irácké zpravodajské služby. K podílu na akci se přihlásil i velitel Syrských demokratických sil vedených Kurdy Mazlúm Abdí. Turecké ministerstvo obrany na Twitteru uvedlo, že před operací se uskutečnila výměna informací a koordinace mezi armádními představiteli Turecka a USA.

Zabit byl podle Kurdů i mluvčí Islámského státu

Oddíly syrských Kurdů YPG v neděli oznámily, že během jejich společné operace s americkými jednotkami byl na severu Sýrie zabit mluvčí Islámského státu abú Hasan Muhádžir. Podle YPG, které jsou součástí arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly, se zátah odehrál poblíž syrského pohraničního města Džarábulus.

„Muhádžir, který byl pravou rukou Bagdádího a mluvčím IS, byl cílem koordinované operace mezi zpravodajci SDF a americkou armádou ve vesnici Ajn al-Bajdá poblíž Džarábulusu,“ uvedl velitel SDF Abdí.

Mimořádný projev Donalda Trumpa k zabití šéfa IS Bagdádího (zdroj: ČT24)